Szituációs gyakorlatok

2023.12.01. 17:20

A jövő gyógyszerészei versenyeztek a Debreceni Egyetemen

Egy elképzelt gyógyszertárban, patikus és beteg között zajló bonyolult kommunikációs helyzetekben kellett helytállniuk a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak a csütörtökön tartott Gyógyszerészi Gondozási Versenyen.

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

A megmérettetés egy teszt megírásával kezdődött, majd a szervezők gyógyszertári szituációt imitáltak, ahol a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) három magyar és hét külföldi, két negyed, illetve nyolc ötödéves hallgatójának két a patikába betérő betegnek kellett segíteni - írja az unideb.hu

Lekli István docens, a DE GYTK megbízott oktatási dékánhelyettese elmondta: egy fiatalember a nagymamája gyógyszereit akarta kiváltani, valamint néhány étrendkiegészítőt szeretett volna vásárolni a mamának a szédülésére. A beteggel folytatott beszélgetés során a versenyzőnek egyrészt arra kellett rájönni, hogy étrendkiegészítővel nem lehet a nagymama szédülését meggyógyítani, másrészt azt is ki kellett deríteni, hogy a nagyi szédülését az okozza, hogy az egyik gyógyszerét nem megfelelően alkalmazza, rosszkor veszi be. A másik beteg egy 55 éves tanárnő volt, akinek vizelettartási problémája alakult ki az elmúlt néhány hónapban, melyet az egyik vérnyomáscsökkentő okozott.

Mindkét esetben a versenyzőknek kérdésekkel, valamint a recepteken megtalálható információkból kellett a gondokat feltárni, megfelelő szakmai tanácsokat, javaslatokat tenni.

Ezeket értékelték 

A szakmai zsűri a feladatok megoldása mellett azt is értékelte, hogy a hallgató hogyan kommunikál, szakmailag mennyire adekvált és mennyire képes a felmerülő problémák megoldására.

– A verseny egyik fő célja, ami egyébként a gyógyszerészi hivatás gyakorlásának az egyik sarkalatos pontja is, hogy a különböző panaszokkal a gyógyszerészhez érkezőknek megfelelő szakmai segítséget tudjanak nyújtani. A másik fő cél, hogy megnézzük, a hallgatók miként tudják a gyakorlatban alkalmazni, a laikusok számára hasznos ismeretanyaggá, tanáccsá, végső soron gondozássá lefordítani azt a tudást, amit elsajátítanak az egyetemi évek alatt – hangsúlyozta Lekli István.

A mostani verseny nyertesei a szakmai elismerés mellett ösztöndíj-kiegészítést kapnak, illetve bejutottak az Országos Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny döntőjébe.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában