Lejárt sírhelyek

2023.12.06. 07:00

Narancssárga matricát talált hozzátartozója sírhelyén? Mutatjuk, mi a teendő

A hozzátartozókat digitális nyilvántartás segíti a tájékozódásban, aki nem lép, véglegesen elveszítheti halottai emlékhelyét.

Szakál Adrienn

A legtöbben temetéskor vagy halottak napján szembesülnek hozzátartozójuk sírhelyének lejártáról

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Amíg ősszel halottainkról emlékeztünk meg, az év végi ünnepkör idején elsősorban a még élő szeretteink felé fordulunk. Az október végi, november eleji temetőjárás alkalmával azonban nemcsak frissen kötött koszorúkkal és a pislákoló mécsesekkel, hanem a fenntartó figyelemfelhívó céduláival is jócskán találkozhattak a megemlékezők. Narancssárga címkét azon sírokra helyeznek, melyek megváltott nyugvási ideje lejárt. Citromsárga címkével a veszélyesen megdőlt síremlékek jelzik. Zöld címkével azon sírhelyeket jelölik, melyeket a temetési útvonal biztosítása miatt szükséges átmenetileg megbontani, ezen sírok rövid időn belül helyreállítják őket. A Haon kérdésére nemrég az AKSD sajtóirodája arról tájékoztatott, hogy amikor egy sírhely megváltott nyugvási ideje lejár, az üzemeltető ellátja a sírhelyet a figyelemfelhívó narancssárga matricával, és egy éven belül a sírhely fölött rendelkező újraválthatja azt. 

Az egy év várakozási idő lejáratát követően a sírhely adatai felkerülnek a weboldal felszámolásra váró sírhely adatbázisába további egy hónapra, és kizárólag egy év és egy hónap után számolható fel, azaz válik újratemethetővé a lejárt nyugvási idejű sírhely – közölték.

Naprakész adatok a sírhelyekről

Azért, hogy időben értesüljenek a hozzátartozók, nemcsak Debrecenben, hanem a vármegye köztemetővel rendelkező településein is egyaránt mindent megtesznek. Megkeresésünkre a Bárándi Köztemetőben lévő lejárt sírhelyek újraváltásával és felszámolásával kapcsolatban Kiss Gyula jegyző hangsúlyozta, hogy a hozzátartozókkal a megváltás tekintetében folyamatos a kommunikáció, és minden lehetséges módon igyekeznek tájékoztatni őket.

A temető üzemeltetéséhez használt digitális nyilvántartásunk naprakész adatokat tud szolgáltatni a sírhelyekkel és a lejárt sírhelyekkel kapcsolatban, a tárolt adatok alapján a település köztemetőjében jelenleg 1809 betemetett sírhely van, ezek közül 1204 vár megváltásra

 – jegyezte meg.

Új árak, új parcellák

Mint elhangzott, a sírhellyel rendelkező hozzátartozókat elsősorban hirdetményi úton értesítik a temetőben több helyre is kihelyezett laminált tájékoztatókkal, telefonon és e-mailes megkeresés útján. Hozzáfűzte, hogy a legtöbb újraváltás akkor történik meg, amikor a sírba újabb hozzátartozót temetnek, a meg nem váltott sírhelyek esetleges felszámolásával kapcsolatban pedig folyamatosan egyeztetnek a temető üzemeltetőjével is. 

Amennyiben egy sírhely felszámolására kerülne sor, az csak és kizárólag a vonatkozó jogi szabályozás szigorú betartása mellett történhetne. A felszámolás jelenleg azonban nem prioritás, mivel önkormányzatunk felfrissítette a temető terveit és új parcella kialakításba kezdett – közölte végül Kiss Gyula.

A Debreceni Közgyűlés november 30-án a leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások (köztük a sírbolthelyek 60 évre történő megváltása, illetve újraváltása, hamvak szórása, egyszemélyes sírhely 25 évre történő megváltása és újraváltása) esetében átlagosan 16 százalékos díjemelést szavazott meg. 

A ligetes sírhelymegváltása így övezettől függően 25 évre valamivel több mint 58 ezer és 86 ezer forint, a sírhelyek megváltása legalább 70 ezer forintra emelkedett, a sírboltok megváltásáért 60 évre csaknem 300 ezer forintot kell fizetniük a hozzátartozóknak, míg az urnasírboltok megváltásáért 20 évre 97 ezer forintot kérnek.

A Debreceni Köztemető lejárt sírhelyeinek folyamatos frissülő listája itt találják, ahol ezernél is több felszámolás alatt lévő sírhelyet listáz kis a rendszer. Az árváltozások részletes listája pedig ezen az oldalon érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában