Visszatelepítési projekt

2023.12.02. 14:34

A Hortobágyról Spanyolországba költözött egy csapat Przewalski-ló

Hónapokig tartó szervezés előzte meg a szállítást.

Haon.hu

Przewalski-lovakat szállítottak a Hortobágyról Spanyolországba

Forrás: Facebook / Szilagyi Attila / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

November végén egy csapat Przewalski-ló érkezett Spanyolországba a hortobágyi Pentezug Rezervátumból, közölte Facebookján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Egy sikertörténet ez, az emberiség sikertörténete, amikor is egy önmagát fenntartó populációt tudunk létrehozni – Hortobágyon kívül is – Spanyolországban, Kazahsztánban, majd később a Föld más pontjain is, mert célunk a faj megmentése

– mondta a nemzeti park , a Rewilding Europe és Rewilding Spain, valamint az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentési programjának (EEP) együttműködése keretében megvalósult költözésről Medgyesi Gergely Árpád parkigazgató.

Mint az a posztból kiderül, a szállítást több hónapos szervezés, a vadlótartó területek kölcsönös látogatása és a szakemberek tapasztalatcseréje, valamint az utazó állatok karanténozása előzte meg. A többnyire fiatal és néhány tapasztalt, idős egyedből álló állatok állományból való kiválasztásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a fajkoordinátor által javasolt, genetikailag minél változatosabb kiinduló csapat érkezzen az ibériai fennsíkra, ahol a vadlovak visszatelepítése alapvető szerepet fog játszani az egészséges ökoszisztémák helyreállításában és a biodiverzitás megőrzésében. 

Przewalski-lovakat szállítottak a Hortobágyról Spanyolországba
Forrás: Facebook / Szilagyi Attila / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Jelenleg az állatok Kerekes Viola, a projekt koordinátora, felügyelete alatt ismerkednek a már ott élő fajtársaikkal, illetve a területtel.

Büszkék vagyunk rá, hogy a HNPI munkatársai (Pentezug csoport) szakmai tudásukkal segítik, Mongólia és Oroszország után, ezúttal a spanyol kollégák tapasztalatgyűjtését a visszatelepítési projektben

– tették hozzá a bejegyzésben.

Arról is emlékeztettek, hogy a HNPI 1997-ben indította el a Pentezug projektet, az alapító lovak (31db) száma azóta tízszeresére emelkedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában