A tudomány ünnepe

2023.11.09. 11:07

Tudósokat és tanárokat is díjaztak a debreceni tudományünnepen

Haon.hu

Az Innovációs Díjat Páles Zsolt (bal szélen) , az MTA DAB alelnöke, Nagy Péter, a HBKIK ipari tagozati alelnöke (balról a harmadik), valamint Vámosi Gábor, az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség vezetője adta át Csizmadia Zoltán ügyvezető igazgatónak (díjjal)

Forrás: HBKIK

Elismeréseket is átadtak a Magyar Tudomány Ünnepének debreceni nyitóünnepségén szerdán, a MTA Debreceni Akadémiai Bizottságának székházában. A rendezvényt Páles Zsolt akadémikus, az MTA DAB elnöke köszöntötte, majd Lamm Vanda akadémikus, az MTA alelnöke előadását hallhatták a résztvevők arról, „Mit tehetnek a nemzetközi bíróságok az éghajlatváltozás megállítása érdekében”.

Átadták az Észak-Alföldi Innovációs Díjakat; a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara nyertes pályázója a tetétleni Direct Home Energy Kft volt, mely pályázatában új megoldásokat vázolt a háztartási méretű megújuló energia önfelhasználására lakosságnak és kisvállalkozásoknak.

 A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kamara nyertese az alsónémedi Transpareon Kft. (Transpareon.hu – az átláthatóságot biztosító beszerzéstámogató rendszer), illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kamara elismertje a fürjekkel foglalkozó Fürjpiac Kft. családi vállalkozás lett.

Diákjaikat segítik

A debreceni Atommagkutató Intézet Szalay Sándor-díját Kiss Gábor fizikus kapta. Az MTA DAB Pro Cooperatione Díját a kolozsvári származású Bitay Enikő vehette át, míg az MTA DAB „A tudomány támogatásáért” Érem dr. Pokol Györgyé lett (aki a díjat később tudja átvenni).

Az MTA DAB a „Tehetséggondozásért” Érmet idén másodízben adták át. A díjat középiskolás tanárok részére alapította az MTA DAB Elnöksége; a cél, hogy elismerjék azokat, akik legalább 10 éven át a tanulók tudományos világba való bevezetését eredményesen irányították és sikeresen felkészítették tanítványaikat országos szintű tanulmányi versenyekre, ahol a diákok kiemelkedő eredményeket értek el. Évente egy, vagy két pedagógust díjaznak. 

Idén ketten részesültek ebben az elismerésben: dr. Biczóné Porcsin Judit, a Tóth Árpád Gimnázium latin- és történelemtanára, valamint Tófalusi Péter, a DRK Dóczy Gimnázium fizikatanára.

A Magyar Tudomány Ünnepének kísérőrendezvényeként Uzonyi Ferenc festőművész A zen világa című kiállítása tekinthető meg december 4-ig az MTA DAB-székházban (a hivatalos megnyitó november 9-én 16.30 órakor lesz).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában