Karrierhét

2023.11.17. 16:08

Hasznos útravalót kaptak a sikeres életúthoz a debreceni diákok - fotókkal

Mindegy, ki milyen társadalmi rétegből érkezik, tehet a sikeres életért.

Hajnal László

Forrás: Molnár Péter

A társadalmi egyenlőtlenségről és a hátránykompenzációról folytatott kerekasztal-beszélgetéssel zárult pénteken délelőtt a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Kreatív Technikumában megrendezett karrierhét az intézmény tornatermében.

Volf-Nagy Tünde televíziós műsorvezető, a beszélgetés moderátora felvezetőjében azt taglalta, vajon a hollywoodi filmek sajátossága-e az, hogy a szegénysorból, hátrányos körülmények közül induló főszereplő befolyásos emberré válik. Feltette a kérdést, a való életben mennyire jellemző, hogy az úgynevezett szegény legény sikeressé válik.

20231117_Debreceni Tankerületi Központ kerekasztal beszélgetés_MP_HBN-2
Széles Diána alpolgármester
Forrás: Molnár Péter

Széles Diána szerint nem kell messzire menni, hiszen a Karitatív Testület elnökével gyakran találkoznak sikertörténetekkel is. Példaként említette Toszy-t, aki állami gondozottként tízévesen elhatározta, hogy séf lesz, azóta pedig már saját bisztrót üzemeltet.

 Minden csak a motiváción múlik. A kérdés csak az, ha kitűzünk egy célt az életben, akkor mit teszünk meg azért, hogy elérjük

– mondta az alpolgármester. Rámutatott, rengeteget kell dolgozni a célért, mert az nem hullik senki ölébe. A filmekkel ellentétben ugyanis gyakran kőkemény munka áll a siker mögött. Elmondta azt is, gyakran látható, hogy gazdag, képzett szülők gyermekeiben semmilyen motiváció nem látható. Ha viszont van cél, teljesen mindegy, milyen sorból származik az ember, akkor minden időt arra kell szánni, mert a TikTokon elpörgetett újabb három óra csak elvesztegetett időt fog nyújtani.

Kellenek a példaképek, de a saját életünket kell formálnunk

Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke az életünkben magunk előtt tartott példaképekről beszélt.

– Az ember számára fontos, hogy lássa, hogyan alakul valakinek az élete.  Ahogy azt is, hogy a másik mennyit harcolt és hogyan küzdött. Ezek mind inspirálni tudnak, azonban ezzel valamit kezdeni kell. Nincsenek ugyanis tiszta karakterek. Nincs olyan, hogy egy példaképet ráhúzhatunk a saját életünkre – vallja Törő András. 

20231117_Debreceni Tankerületi Központ kerekasztal beszélgetés_MP_HBN-4
Törő András, a Debreceni Karitatív Testület elnöke 
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, nem is kell, hogy másokhoz akarjunk hasonlítani. 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hisz abban, hogy az emberek társai egymásnak, ezért kell, hogy előre vigyék egymást, és jó példával szolgáljanak a másik számára.

Mindegy, ki honnan jött, egyformán törődnek velük

Racz Nóra arról beszélt, hogyan lehet a hátrányokat előnyökre fordítani. A DSZC  kabinetvezetője elmondta, a képzéseken arra biztatják az embereket, hogy például egy állásinterjún, ha kérdésként felmerül, olyan negatívumot mondjanak magukról, amelynek pozitív kicsengése lehet a munkáltató számára. Az esélyegyenlőséget munkáltatói és iskolákat működtető rendszer szempontjából is megvilágította:

A szakképzési centrumban több mint 12 ezer hallgató van jelenleg, valamint több mint ezer munkavállaló. Ezzel gyakorlatilag egy jelentős állományt lefedünk, és vannak nagyon pozitív példák a tapasztalatok alapján

– árulta el. Kifejtette, a motiváció valóban nagyon fontos, ahogy az is, milyen példák vannak az emberek előtt.

– A szakképző intézményeinkbe érkező diákok nagyon vegyes körülmények közül érkeznek, más szociokulturális helyzetben vannak, és eltérő a személyiségük. Amellett, hogy minden szakmai fortélyra szeretnénk őket megtanítani, fontosnak tartjuk, hogy egy sikeres személyiségformálás is végbe menjen – mondta Racz Nóra.

A bizonytalanságot elsimítja a motiváció

Kovácsné Győrfi Enikő, a Kreatív Technikum igazgatója arról beszélt, a karriernél humánusabb hangzású az életút kifejezés, mivel kevésbé sikerorientált hangzású. 

Kovácsné Győrfi Enikő, a Kreatív Technikum igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Mint mondta, az életútnak egy ház építéséhez hasonlóan megvannak a maga lépcsőfokai, és az adott emberen múlik, mennyire sikeresen hozza azt tető alá.

Úgy véli, akár egy frekventált helyen lévő elitiskoláról, akár egy kisebb vidéki iskoláról vagy egy médiában nap mint nap figyelmet kapó intézményről van szó, akkor képvisel valódi értéket, ha dolgozik a hátránykompenzáción, és a felkarolás útját járja.

Elmondta azt is, a pályaorientációs nap és a karrierhét azt a célt szolgálta, hogy a motivációt megadják és a bizonytalanságokat elsimítsák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában