CATL

2023.11.30. 14:43

Reagált a CATL a Kúria debreceni gyárával kapcsolatos határozatára

Számos lényeges dolog is elhangzott a vállalat első debreceni rendezvényén.

Hajnal László

Sidló Noémi, a CATL kommunikációs és PR vezetője, Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője, Jason Chen és Juhos Lóránt, a CATL kormányzati kapcsolatok szakértője

Forrás: Molnár Péter

Elsőként tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben a CATL képviselői csütörtökön a Mercure Hotel Rose konferenciatermében. Mint elhangzott, a városban megépülő akkumulátorgyár látványos szakaszához ért, azonban természetes, hogy egy ekkora beruházás rengeteg kérdést vet fel. A cég képviselői hisznek abban, hogy a gyár értéket teremthet Debrecennek, és kölcsönös, jó viszony alakulhat ki a felek között. Ezért döntött úgy a cég vezetősége, hogy bemutatják a vállalat tevékenységét.

Jason Chen, a CATL európai működéséért felelős ügyvezető igazgatója előadásában hangsúlyozta, meggyőződése, hogy a jövő az elektromos járműveké.

Az akkumulátor-technológia kulcsszereppel bír a fenntartható közlekedés és a 2050-re kitűzött nemzetközi karbonsemlegességi célok elérése szempontjából. A CATL küldetésének tekinti, hogy elsőrangú megoldásokat nyújtson az energetikai alkalmazások vonatkozásában. A vállalat jelenléte nagyban hozzájárul az energiaátmenet globális és európai céljához

 – fogalmazott. Rámutatott, a CATL immár hatodik éve első helyet foglal el a világon az eladott akkumulátorok számát tekintve.

Jason Chen kitért arra is, a CATL nemcsak támogatja a klímacélokat, de célul tűzte ki, hogy termelésében 2025-re elérje a karbonsemlegességet, 2035-re pedig az egész akkumulátor-értéklánc esetében teljesüljön az elképzelés. Ennek érdekében a cég leányvállalatával és üzleti partnereivel azon dogozik, hogy egy újrahasznosításon alapuló, körkörös termelési modellt tudjon kialakítani.

Beszélt arról, hogy a 2011-ben alapított cég 13 gyárral, valamint öt kutatás-fejlesztési központtal rendelkezik világszerte. Hangsúlyozta, ahol a cég gyárat létesít, elsődleges célja, hogy jó munkáltatóvá és a helyben élők jó szomszédjává váljon. Természetes, hogy Debrecenben is ezt a célt tűzte ki.

Jason Chen, a CATL európai működéséért felelős ügyvezető igazgatója
Jason Chen, a CATL európai működéséért felelős ügyvezető igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Debrecen több szempontból is ideális helyszín

– Üzleti partnereink szerették volna, hogy Németország után a második európai gyár Debrecenben létesüljön. Magyarországon számos autógyár működik, ezen logika mentén döntött úgy a CATL, hogy helyből ki tudja elégíteni az igényeket – tudatta az igazgató. Hozzáfűzte, Magyarország mellett szólt még a jó infrastruktúra, a közelben fellelhető nyersanyagok, a nemzetközi viszonylatban is rendkívül jó befektetési környezet, valamint a kiváló közép- és felsőfokú magyar oktatás is fontos szempont volt, hiszen – mint mondta – az akkumulátorgyárban nagyon sok tehetségre lesz szükség.

A debreceni gyár a lehető legmodernebb technológiával lesz felszerelve. A negyedik ipari forradalomra jellemző, 21. századi környezet fog rendelkezésre állni, csúcskategóriát képviselő berendezésekkel 

– hangoztatta. Hozzátette, a vállalat saját zöldenergia-forrásokat fog kiépíteni a gyár területén és azon kívül is.

– A CATL nem egy napra vagy egy évre érkezett. Óriási befektetést hajtottunk végre, éppen ezért évtizedekre tervez a vállalat. Ebből következik, hogy a gyár működésének környezetvédelmi hatásai rendkívül fontosak a cég számára. Kötelezettséget vállalunk arra, hogy ellenőrizzük a működés környezeti hatásait – emelte ki.

Forrás: Molnár Péter

A terveknek megfelelően halad a CATL debreceni gyárának építése

Kitért a Debrecenben épülő gyár aktuális helyzetére. Elmondta, a Kúria november 29-én szóbeli határozatot hozott a CATL iparbiztonsági engedélyének megsemmisítésére a biztonsági jelentés közzétételének formai hibája miatt.

– Az engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatban a Kúriának nem volt kifogása. Az ítéletnek nincs közvetlen hatása a CATL debreceni beruházásán folytatott kivitelezési munkálatokra, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélyének érvényességét nem érinti – részletezte Jason Chen.

Az igazgató elmondta, a CATL folytatja a debreceni gyár építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében. Mint mondta, világszerte ismert cégként kötelességüknek tartják, hogy minden hatósági és jogi előírásnak eleget tegyenek. Elárulta, az építés folyamata a terveknek megfelelően halad, befejeződtek a talajkiegyenlítési és mélyalapozási munkálatok, zajlik a felszín fölötti struktúra megépítése.

– A CATL-nek ezen túlmenően célja, hogy egy szerethető helyi vállalattá váljon. Elkötelezett szándékunk, hogy az itt élők szeressenek a gyárban dolgozni, és élvezhessék az életüket Debrecenben. Részt szeretnénk venni a helyi közösségi életben is, valamint a cég filozófiájának alapvető eleme, hogy minél nagyobb mértékben vonjon be helyi beszállítókat – vetítette előre.

Az eseményen Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője, valamint Sidló Noémi, a CATL kommunikációs és PR vezetője is felszólalt. Szóba jött többek közt a helyi munkaerő foglalkoztatása és a gyár víz- és energiaigénye is. Ennek részleteiről hamarosan beszámolunk.

Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője, Sidló Noémi, a CATL kommunikációs és PR vezetője és Jason Chen
Sidló Noémi, a CATL kommunikációs és PR vezetője, Szilágyi Balázs, a CATL közügyekért felelős vezetője és Jason Chen
Forrás: Molnér Péter

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában