Mesterséges intelligencia

2023.11.27. 13:50

MÜZLI Alumni Party: egykori és jelenlegi hallgatói beszélgettek

Haon.hu

Forrás: unideb.hu

Hol tart most a mesterséges intelligencia fejlődése, mennyire ismerjük az AI-t és feloldható-e a ChatGPT-t körülvevő misztikum – a Debreceni Egyetem Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) Alumni Party-ján az intézet egykori és jelenlegi hallgatói beszélgettek a mesteroktatókkal a globális piacokat megmozgató, a technológiát és a gazdasági fejlődést is befolyásoló mesterséges intelligenciáról, motivációról és döntési mechanizmusokról – tudatta közlésében az unideb.hu.

A MÜZLI Alumni Party-n a kurzus hallgatói kötetlenül tehették fel kérdéseiket Ascsillán Endrének, a MÜZLI vezetőjének, a GE közép-kelet-európai alelnökének, Ino Mirkovic hegedűművésznek, az UNESCO nagykövetének, Lencsés Gergőnek, a GE Power globális értéklánc korábbi vezetőjének, Ferik Attilának, az ArisGlobal európai mérnöki és termékszállítási senior igazgatójának, Dezső Attilának, a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda vezető jogászának, valamint Bertalan Zsoltnak, az MVM Zrt. volt csoportszintű technológiai és innovációs igazgatójának.

Lencsés Gergő korábbi globális ellátási lánc-vezető, a Duális Képzési Tanács elnöke bevezető előadásában a mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmekről, dezinformációkról és előítéletekről beszélt.

– Hajlamosak vagyunk emberi dolgokkal felruházni az AI algoritmusait és magas elvárásokat is megfogalmaztunk. Tettük mindezt úgy, hogy még saját fogalmainkkal – mint az intelligencia – sem vagyunk tisztában. Az AI fejlődése nagyon intenzív és dinamikus. Ezt mutatja az is, hogy az algoritmus tévedéseit, hazugságait egy új technológia, a RAG (Retriaval Augmented Generation) révén, külső adatokkal behívva sikerült csökkenteni – emelte ki Lencsés Gergő.

Egy másik dimenzióba helyezi az oktatást

A Duális Képzési Tanács elnöke szerint a mesterséges intelligencia használata egy másik dimenzióba helyezheti az oktatást is, ugyanakkor az AI-algoritmusok biztonságos és hatékony használatának alapfeltétele a rendszer alapos megismerése és az oktatás.

Ascsillán Endre, a MÜZLI vezetője, a GE közép-kelet-európai alelnöke a kerekasztal-beszélgetés keretében a ChatGPT megjelenésének piaci hatásairól és gyors fejlődéséről számolt be. Ferik Attila, az ArisGlobal senior directora azt mondta: vállalatuk célja, hogy önálló fejlesztések révén hasznosítsák az egészségiparban a mesterséges intelligencia-nyújtotta lehetőségeket.

– Tapasztalataink alapján hoztuk létre technikai világunkat, a ChatGPT rendszere, fejlődése is hasonló utat fog bejárni – jelentette ki Ino Mirkovics hegedűművész, az UNESCO nagykövete.

Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. korábbi csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója ehhez kapcsolódóan hozzátette: a mesterséges intelligencia rendszere a fejlődése során önmaga szelektálja majd ki a hibás területeket.

A rendezvényen a hallgatók személyes szakmai tapasztalataikról is kérdezhették az oktatókat. Dezső Attila, a CHSH Dezső & Partners Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje úgy látja: sikereinek és hatékony döntéseinek titka, hogy szeretett, szeret csapatban dolgozni, mivel megnyugtatja a közös döntés ténye.

A félévzáró Alumni Party-n a Debreceni Egyetem tizennyolc hallgatója vette át a MÜZLI Innovációs és vállalkozói készségfejlesztési ösztöndíjprogram, az Innovation and Entrepreneurship Skills Development Scholarship Programme elismerő oklevelét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában