Változások

2023.11.28. 19:51

Figyelembe vette az utasok jelzéseit a MÁV, örülhetnek a hajdú-bihari utazók is

Idén is számos fejlesztést és változtatást vezet be a vasúti közlekedésben az éves menetrendváltáshoz igazodva a MÁV-START.

Haon.hu

Több fontos változás is életbe fog lépni

Forrás: MW-archív

A december 10-től érvényes, 2023/2024-es vasúti menetrend célja az elmúlt években elért menetrendi fejlesztések megtartása, továbbá – a lehetőségekhez mérten – a kínálat további bővítése és a menetrend szerinti közlekedés javítása. Az új menetrend immár második alkalommal – a járási egyeztetéseken felül megtartott – júliusi online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe veszi több vonal esetében, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Az utasok november 29-től tudják megváltani elővételben a menetjegyeket a menetrendváltást követő időszakra - olvasható a társaság honlapján

Mint írják, az Építési és Közlekedési Minisztérium, mint a hivatalos közforgalmú vasúti menetrend megrendelője számára fontos az utazóközönség véleménye, ezért idén júliusban társadalmi egyeztetést folytatott a 2023/2024. évi vasúti menetrend-tervezetről. A beérkezett lakossági észrevételeket, javaslatokat a kiértékelésüket követően

a Budapest–Székesfehérvár, a Vác–Vácrátót–Aszód, a Pécs–Villány–Magyarbóly, a Budapest–Hatvan, a Budapest–Szolnok–Debrecen, a Debrecen–Tiszalök és a Debrecen–Mátészalka vonalak esetében építették be az új menetrendbe. Ezenkívül több vonalon válik kedvezőbbé az utazás: a Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonal felújításának köszönhetően ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő és naponta 5 pár új vonat indul Nagyváradra.

Budapest és Dunaújváros között bővül a Z42-es vonatok száma, így javul az összeköttetés. Hétvégi reggeleken 60 perc helyett 40 percenként indulnak Szolnokról a G60-as és Nagykátáról az S60-as vonatok. A hétvégi éjszakai TramTrain-járatok esetében kedvezőbb lesz a csatlakozás a Budapest–Szeged közötti éjszakai, hajnali vonatokhoz. Egyes vonalak (miskolci, nyíregyházi, szegedi, tornanádaskai) esetében a kiszámíthatóbb közlekedés biztosítása érdekében néhány perccel nő a menetidő.

Ezek a legfontosabb változások

100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen vonal:

A Nyugati pályaudvarról minden nap 19:25-kor új Cívis InterRégió vonat indul Debrecenbe. A megállási rendje azonos a többi Cívis InterRégióval, Szolnokig csak Zuglóban, Kőbánya-Kispesten, Ferihegyen, Cegléden és Abonyban áll meg.

109-es számú Debrecen―Tiszalök vonal:

Lakossági kérésre a Debrecenből 5:32-kor induló, Tiszalökig közlekedő 36610-os számú személyvonat megáll Józsa, Hajdúszentgyörgy és Zelemér megállóhelyeken.

110-es számú Debrecen―Nyírbátor―Mátészalka vonal:

A 639-es számú Kraszna InterCity Mátészalkáról 11 perccel korábban, 5:10-kor indul és megáll Nyírmihálydiban, Aradványpusztán, Hajdúsámsonban, Dombostanyán és Debrecen-Csapókertnél is. Debrecenbe 6:46-kor érkezik.

100-as számú Budapest―Szolnok―Debrecen―Nyíregyháza―Záhony vonal:

A vonatok a Nyugati pályaudvarról 3 perccel korábban indulnak, illetve a Nyugatiba 2 perccel később érkeznek.
A Püspökladányból 4:48-kor Nyíregyházára induló személyvonat a debreceni hivatásforgalmi (munkábajárási) igényeknek megfelelve korábban közlekedik, Püspökladányból 4:36-kor indul, Debrecenbe 5:10-kor érkezik, Debrecentől Nyíregyházáig változatlan menetrend szerint közlekedik.

Az Észak-Erdélybe közlekedő távolsági nemzetközi vonatok Biharkeresztes helyett Debrecen―Nyírábrány felé, felől közlekednek:

  • A 367-es számú Hargita InterCity a Keletiből egy órával korábban, 6:40-kor indul, Debrecenbe 9:25-kor érkezik. A megállási rendje Püspökladányig változatlan, Püspökladány és Debrecen között nem áll meg.
  • A 407-es Corona InterCity a Keletiből változatlanul 17:40-kor indul, Debrecenbe 20:25-kor érkezik. A megállási rendje Püspökladányig változatlan, Püspökladány és Debrecen között nem áll meg.
  • A 366-os számú Hargita InterCity Debrecenből 20:15-kor indul, a Keletibe 23:00-kor érkezik, Debrecen és Szolnok között csak Püspökladány állomáson áll meg.
  • A 406-os számú Corona InterCity Debrecenből 7 órakor indul, a Keletibe 9:55-kor érkezik, Debrecen és Szolnok között csak Püspökladányban áll meg.
  • A 143-as és 146-os számú Transilvania-Szamos EuroCity vonatok Bécs–Budapest-Keleti–Záhony–Csap (Chop) állomások között közlekednek. A járathoz Csapnál csatlakozást fog biztosítani Kijevig az ukrán vasúttársaság.
  • A 686-os és 687-es számú Szamos EuroCity vonatok Debrecen és Nagybánya között közlekednek, Debrecen és Nagyvárad között közvetlen kocsikat továbbítanak Érmihályfalva érintésével, megteremtve a közvetlen Bécs–Budapest–Debrecen–Nagyvárad összeköttetést.
  • A Nyugatiból 19:25-kor induló új Cívis InterRégió közlekedése miatt a 149-es Hortobágy EuroCity nem áll meg Szajol, Törökszentmiklós, Fegyvernek-Örményes, Kisújszállás, Karcag, Kaba és Ebes állomásokon.

Kiszámíthatóbb, ütemesebb menetrend

Idén befejeződött a Püspökladány―Biharkeresztes vasútvonal felújítása és villamosítása, ezért a vonatok újra 100 km/h-ás sebességgel közlekedhetnek, korszerű elektronikus biztosítóberendezést és utastájékoztató rendszert építettek ki, továbbá akadálymentesített magasperonok épültek, valamint megindulhatott a villamos vontatás. Ennek köszönhetően a menetrend is megújul: az utasok számára kiszámíthatóbb, ütemes menetrend lép életbe, csökken az eljutási idő, javulnak a csatlakozások, egyenletesebb kínálat valósul meg a menetrendváltástól.

A reggeli időszakban a vonatok az ütemes menetrendtől kis mértékben eltérve közlekednek, így a Debrecen felé irányuló hivatásforgalmat (munkába, iskolába járást) kedvező püspökladányi átszállással szolgálják ki.

Napközben és este a vonatok már ütemes menetrend szerint 60-120 percenkenként, azon belül 10 órától 21 óráig óránként közlekednek mindkét irányban. A vonatok menetrendjét a püspökladányi csatlakozások figyelembevételével alakították ki:

  • a Biharkeresztes felé közlekedő vonatok Püspökladányból óra 30 perckor indulnak, Budapest felől a Tokaj és Nyírség InterCity vonatokhoz, míg Debrecen felől a Cívis InterRégió vonatokhoz csatlakoznak,
  • a Biharkeresztes felől érkező vonatok Püspökladányba óra 28-kor érkeznek, Budapest felé a Tokaj és Nyírség InterCity vonatokra, míg Debrecen felé a Cívis InterRégiókra biztosítják az átszállást.

Az esti időszakban bővül az üzemidő: az utolsó vonat Biharkeresztesről Püspökladányba 20:42-kor, míg Püspökladányból Biharkeresztesre 22:30-kor indul.

További változások Debrecent érintve

105-ös számú Debrecen―Nyírábrány vonal:

  • A Debrecenből 6:47-kor induló, Nagyváradig közlekedő személyvonat csak Debrecen és Nyírábrány között közlekedik.
  • Az Észak-Erdélybe közlekedő távolsági nemzetközi vonatok Biharkeresztes helyett Nyírábrány átmenetben közlekednek:
  • A 367-es számú Hargita InterCity a Keletiből egy órával korábban, 6:40-kor, Debrecenből 9:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 407-es számú Corona InterCity a Keletiből 17:40-kor, Debrecenből 20:40-kor indul, Debrecen és Nyírábrány között nem áll meg.
  • A 366-os számú Hargita InterCity Nyírábrányból 19:20-kor indul, Debrecenbe 20 órakor, a Keletibe 23 órakor érkezik.
  • Nyírábrány és Debrecen között Szentannapuszta kivételével minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • A 406-os számú Corona InterCity a Nyírábrányból 6:05-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat menetrendjében közlekedik, Debrecenbe 6:45-kor, a Keletibe 9:55-kor érkezik.
  • A 687-es számú Szamos EuroCity 10 perccel később közlekedik, Nyírábrányból 10:29-kor indul, Debrecenbe pedig 11:09-kor érkezik.
  • A Debrecenből 11:05-kor induló, Nyírábrányig közlekedő személyvonat 5 perccel később közlekedik.

108-as számú Debrecen―Füzesabony vonal:

A hivatásforgalmi, azaz a munkábajárási igényeket kiszolgálva az alábbi vonatok megállnak Macs Ipari Park megállóhelyen is:

  • a Tiszafüredről 3:35-kor induló, Tiszafürdeig közlekedő személyvonat,
  • a Debrecenből 4:42-kor induló, Egerig közlekedő InterRégió vonat,
  • a Debrecenből 22:48-kor induló, Tiszafüredig közlekedő személyvonat.

Később induló, új viszonylaton közlekedő

110-es számú Debrecen―Nyírbátor―Mátészalka vonal:

  • A Debrecen—Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok – a Debrecenből munkanapokon 13:58-kor és a naponta 15:13-kor induló, valamint a Fehérgyarmatról 18:32-kor induló személyvonatok kivételével – Debrecentől csak Mátészalkáig, illetve csak Mátészalkától Debrecenig közlekednek.
  • A Mátészalkáról eddig 4:01-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat 14 perccel később közlekedik, Mátészalkáról 4:15-kor indul, Debrecenbe 5:57-kor érkezik.
  • A Mátészalkáról eddig 4:47-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat később közlekedik, Mátészalkáról 5:28-kor indul, Debrecenbe 7:15-kor érkezik, helyette a Kraszna IC több helyen megáll, és Debrecenbe 6:46-kor érkezik.
  • A munkanapokon Nyírgelséről 6:24-kor induló, Debrecenig közlekedő személyvonat helyett a Mátészalkáról 5:28-kor induló személyvonat közlekedik, amely Debrecenbe 7:15-kor érkezik.
  • A Debrecenből 4:51-kor induló, Mátészalkáig közlekedő személyvonat Debrecenből 16 perccel később, 5:07-kor indul, és 6:59-re érkezik Mátészalkára.
  • A vasárnaponként közlekedő Zajta―Debrecen―Budapest viszonylatú Hétmérföldes sebesvonat nem közlekedik az alacsony kihasználtság miatt. Helyette Zajta és Debrecen között személyvonat szállítja az utasokat. Zajtáról 14:25-kor indul, Debrecenbe 17:57-kor érkezik.

113-as számú Nyíregyháza―Mátészalka―Zajta vonal:

  • A Debrecen—Fehérgyarmat viszonylatú személyvonatok – a Debrecenből munkanapokon 13:58-kor és a naponta 15:13-kor induló, valamint a Fehérgyarmatról 18:32-kor induló személyvonatok kivételével – Debrecentől csak Mátészalkáig, illetve csak Mátészalkától Debrecenig közlekednek.
  • Új viszonylaton, a Vásárosnamény—Mátészalka—Fehérgyarmat útvonalon 3, visszaútban 4 közvetlen vonat közlekedik.
  • A vasárnapi közlekedési rend szerinti napokon Zajtáról 14:34-kor induló, Budapestig közlekedő Hétmérföldes sebesvonat nem közlekedik. Helyette Zajta és Debrecen között személyvonat közlekedik, amely Zajtáról 14:25-kor indul, Debrecenbe 17:57-kor érkezik.

128-as számú Békéscsaba―Kötegyán―Vésztő―Püspökladány vonal:

A Vésztőről 3:13-kor induló, Püspökladányig közlekedő személyvonat korábban közlekedik, Vésztőről 3:03-kor indul, Püspökladányba 4:31-kor érkezik. A módosításra a püspökladányi, Debrecen irányú csatlakozás megőrzése miatt van szükség, ugyanis a Püspökladányból 4:48-kor induló, Nyíregyházáig közlekedő személyvonat is korábban közlekedik, Püspökladányból 4:36-kor indul.

A további változások ide kattintva érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában