Közgyűlés

2023.11.30. 21:32

Egy hajdú-bihari útszakasz négysávosításáról is döntött a debreceni közgyűlés

Haon.hu

Forrás: Czinege Melinda

A 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávosításával összefüggő telepítési tanulmánytervről is döntött a debreceni közgyűlés csütörtökön.

Mint az előterjesztésben áll, az Építési és Közlekedési Minisztérium a beruházás érdekében az adott területrészt érintő településrendezési eszközök módosítására irányuló kérelemmel fordult az önkormányzathoz, melyhez  benyújtotta a telepítési tanulmánytervet. A megvalósításhoz a településszerkezeti tervet és a helyi építési szabályzatot is módosítani kell. A fejlesztés nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősül.

A tervezett beruházás célja a 4. sz. főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti szakaszának négysávosítása. Az I. rendű főútból a megvalósítást követően 2x2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli, szűkített padkájú közút alakul ki folyamatos fizikai elválasztással. A beruházás eredményeként a közlekedési biztonság javulása, illetve az utazási idő csökkenése várható.

A telepítési tanulmányterv alapján a településrendezési eszközök módosítása az Ebes-Debrecen közigazgatási határtól az István úti csomópontig terjedő területet érinti úgy, hogy a módosítás elemei kapcsolódnak az M35-ös autópálya csomópont, valamint a Határ út térségében már meglévő – 2x2 sávos – szakaszokhoz, de azok módosítása nélkül. A módosítás további célja a szükséges területszerzési feladatok elősegítése és a fejlesztéshez kapcsolódó területigény biztosítása. A kialakítandó 2x2 sávos közúton a tervezési sebesség (megengedett legnagyobb sebesség 110 km/h) minél hosszabb szakaszon történő biztosítása a cél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában