Debreceni Egyetem

2023.11.28. 12:11

Hogyan segíthetnek az időseknek a szociális robotok? Erről volt szó egy debreceni workshopon

Haon.hu

A szociális robotokról esett szó a Debreceni Egyetem Kognitív eto-mérnöki rendszerek és robotok kutatócsoportja, valamint a Digitális interakciók kutatócsoport közös hétfői workshopján. A rendezvényen a robotika szakértői mellett kórházigazgatók és szociális intézmények vezetői is részt vettek. Utóbbiak arról beszéltek, milyen, a munkájukat segítő gépekre lenne szükségük a közeljövőben, számolt be az egyetem hírportálja.

szociális robot debreceni egyetem
Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar (DE MK) Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék (VMT) egyetemi tanára, az angol nyelvű workshop házigazdája elmondta: azok a gépek tekinthetők szociális robotoknak, amelyek képesek emberek között önállóan mozogni és kapcsolatba lépni akár gesztusokkal, akár szavakkal úgy, hogy az ember számára természetesnek tűnjön, ne legyen zavaró. A tudomány ezt nevezi szociális interakciónak. Ilyenek többek között a beszédet megértő és válaszolni is képes pincér és recepciós robotok, amelyekkel hazánkban is az egyre több helyen találkozunk.

Például a robotporszívó akkor válik szociális robottá, amikor belépek a szobába, köszönök neki, és az visszaköszön, majd megkérdezi, hogy tovább porszívózom-e vagy inkább csendet szeretnék

– magyarázta Korondi Péter.

A norvég Trygve Thomessen, a PPM Robotics AS igazgatója elmondta, hogy a fejlett világ elöregedő társadalmaiban mind komolyabb problémát jelent az idősek gondozása. Miközben növekszik a gondoskodásra szorulók száma, a velük foglalkozóké csökken. A robotok alkalmazása megoldást jelenthet. A norvég kormány 600 millió eurót szán ezen probléma megoldására, de a technikai gondokat sokan alábecsülik, ezért szükséges a különböző tudományterületek nemzetközi összefogása.

További részletek a hirek.unideb.hu-n olvashatók.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában