Mennyei ízek

2023.11.13. 20:00

Debrecennek is van mennyországa, megkóstoltuk

Maga az étteremmester árulta el a desszert receptúráját.

Hajnal László

A Kálvinista Mennyország elődje az Aranybika étteremben született meg

Forrás: Molnár Péter

Könyv helyett ezúttal desszert volt a terítéken hétfőn délután a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban. A Csokonai Emlékévhez kapcsolódóan leleplezték a Kálvinista Mennyország nevű süteményt. Az édes élmény ígérete és a közvetlen hangulat megtelítette a kávézót, sem a szék, sem a tortavilla nem bizonyult elégnek, mindössze a hit tartotta bennünk a lelket, hogy nekünk is marad a kóstolóból.

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a reformáció kezdetén sokáig még Debrecenben is vita volt arról, melyik ágát válasszák a protestánsok a reformációnak. Végül 1567-ben döntöttek a kálvinizmus mellett.

Miután Debrecen kálvinista Rómává vált a köztudatban, a mennyei jelző sokak fantáziáját megragadta, többek között Csokonai Vitéz Mihályt is. Erről beszélt Barabás Zoltán étteremmester.

A Barabás Étterem tulajdonosa elmondta, ismeretei szerint a költő gyakran használta ezt a kifejezést, miután nagyon jókat evett. Akár egy jó korhelylevesről, akár desszertről volt szó, a gasztronómiában akkoriban gyakran elhangzott, hogy ez egy „kálvinista mennyország”.

Egy legendás receptúra

Az új jövevényként ünnepelt desszert története az étteremmester elmondása alapján Boros László debreceni mesterszakács nevéhez köthető. Egyik beszélgetésük alkalmával Barabás Zoltán arra kérte, hogy egy olyan desszertet álmodjon meg a Márton-napi libanapokra, ami Debrecenhez köthető, és hű marad a kálvinista jelzőhöz.

– Általában az ételsorok királynője a desszert. Azt szoktuk mondani, hogy bármilyen előételt, levest, főételt készítünk, az csak a felvezetője annak, amit a desszert képvisel, hiszen annak kell a csúcsnak lennie – mondta az étterem tulajdonosa.

Barabás Zoltántól megtudtuk, a Kálvinista Mennyország elődje az Aranybika étteremben született meg, amikor a szakácsok egy nemzetközi delegáció érkezésekor valami nagyot szerettek volna alkotni a cukrászokkal:

Maga a sütemény hasonlít a vargabéleshez: sós lebbencstésztát főzünk, majd összekeverjük túróval és felvert tojásfehérjével, tejföllel, ezután mazsolát és vaníliacukrot teszünk hozzá, valamint szükség esetén cukrot is. Amit mi úgy gondoltuk, hogy érdemes hozzáadni: ha már van benne bőségesen tojáshab, legyen a tetején is, és ezt egy kicsit megpörköltük

 – árulta el a receptúrát az étteremmester.

Hozzátette, borhabbal vagy házi sárgabaracklekvárral együtt ajánlja, mert ezzel tényleg a kálvinista mennyországba lehet eljutni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában