Átadó ünnepség

2023.10.09. 13:26

Több mint százan vehették át díszoklevelüket a Debreceni Egyetemen

Ünnepségen köszöntötték az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzet hallgatókat.

Haon.hu

A jubilánsok köszöntése mellett a kar oktatóinak, kutatóinak kiemelkedő szakmai munkáját is díjazták

Forrás: unideb.hu

Az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven éve végzett hallgatóit köszöntötte a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A vasárnapi ünnepségen több mint százan vették át díszoklevelüket. A jubilánsok köszöntése mellett a kar oktatóinak, kutatóinak kiemelkedő szakmai munkáját is díjazták – olvasható a Debreceni Egyetem közlésében.

– A mai bensőséges ünnepséggel, amikor szimbolikusan ismét oklevelet adunk át Önöknek, az egyetem elismerését fejezi ki azért a hosszú és sikeres munkáért, amit pályájuk során végeztek – kezdte ünnepi beszédét Kun Ferenc, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja.  

A professzor kiemelte, hogy az 1949-ben alapított kar ma már a kutatás, a fejlesztés, és az innováció egyik regionális központja, amely elkötelezett a minőségi szakemberképzés iránt, és a kor kihívásait követve a folyamatos megújulásra törekszik.

Kun Ferenc felidézte, hogy 2006-ban, a régió szakemberigényeinek kielégítésére, erős természettudományos alapokon nyugvó, mérnökszakokat indítottak, melynek eredményeként a technológiai, műszaki területtel bővült a képzési paletta. 2016-ban pedig nagy sikerrel indították el a duális képzést is. Kiemelt fontossággal kezelik a tanárképzést, és a kar nemzetköziesítését is.

– Célunk, hogy hallgatóink értékes tudással felvértezve, versenyképes diplomával a kezükben lépjenek ki a munkaerő piacra. Ennek biztosítására tágabb régiónk legfontosabb vállalataival szoros kapcsolatokat ápolunk. Az ipari kapcsolati hálónk bázisát a vállalatoknál működő kihelyezett tanszékeink jelentik, amelyeken keresztül a piaci szereplők, a leendő munkaadók, is részt vesznek hallgatóink képzésében – ismertette a kari vezető.    

Kun Ferenc hangsúlyozta: a kar kutató-fejlesztő műhelyeiben elsajátított tudós kíváncsiság, a nyitott, kreatív, innovatív gondolkodás olyan útravalót ad a hallhatóknak, amelyből egy életen át meríthetnek.

– Úgy gondolom, hogy a karunkon tanulni rangot jelent. Ezt a rangot annak a helytállásnak, erkölcsi és szakmai tartásnak köszönhetjük, amit önök, tisztelt ünnepeltek, munkájuk és életük során több évtizeden keresztül tanúsítottak. Helytállásuk példát mutat a későbbi generációknak, gyerekeiknek, unokáiknak, akik közül sokan szintén nálunk tanultak-zárta ünnepi gondolatait a dékán.

A kar 160 egykori diákja igényelt díszoklevelet, 106 ötven éve végzett hallgató arany, 43 hatvan éve végzett gyémánt, 10 hatvanöt éve végzett vas, és egy hetven éve végzett hallgató rubin diplomát. Az okleveleket Tőzsér József rektorhelyettes és Kun Ferenc dékán adta át a jubilánsoknak.  

A kitüntetettek nevében Dudics Pál, 1973-ban végzett okleveles kémia-fizika szakos középiskolai tanár mondott köszöntőt, a KLTE Baráti Kör nevében pedig Gaál István elnök köszöntötte a díszokleveleseket.  

A vasárnapi ünnepségen köszöntötték Kónya József nyugalmazott egyetemi tanárt is, akinek a felsőoktatás területén végzett több évtizedes, kiemelkedő, lelkiismeretes és példamutató oktatói tevékenységéért Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Oktatói Szolgálati Emlékérmet adományozott. 
A Természettudományi és Technológiai Kar a TTK Díjával ismeri el azokat a tanárokat és szakembereket, akik oktatómunkájukkal, valamint az általános- és középiskolai tehetséggondozásban kifejtett tevékenységükkel segítették a természet- és műszaki tudományok népszerűsítését, gazdagították a TTK oktatási életét és előmozdították a kar beiskolázását. A Kari Tanács döntése alapján, a Földtudományi Intézet javaslatára a TTK Díját idén Arday Istvánnak, az Oktatási Hivatal munkatársának, a Less Nándor Országos Földrajzverseny elindítójának, szervezőjének ítélték oda.  

A TTK Katedra Díját azok az oktató, kutatók vehetik át, akik több évtized, olykor egy egész életpálya során munkájukkal gazdagították a kar oktatási és tudományos életét, akiket példaként állíthatnak a fiatalabb nemzedék elé. A kitüntetés arany fokozatát az az oktató kaphatja, aki 40, a gyémánt fokozatot, aki 50 éve, a vas fokozatot pedig, aki 60 éve kezdett dolgozni a karon.  A Természettudományi és Technológiai Kar Vas Katedra Díjában részesült: Bazsa György professor emeritus, Brücher Ernő professor emeritus és Szabó József professor emeritus. Gyémánt Katedra Díjat kapott: Rábai Gyula nyugalmazott egyetemi tanár és Berka Márta nyugalmazott egyetemi docens. Az Arany Katedra Díjat Papp Zoltán egyetemi docens és Schram Zsolt egyetemi docens vehette át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában