Álommeló

2023.10.01. 12:01

Munka jó kilátással: egy debreceni darukezelő mindennapjai - fotókkal

Szmogmentes levegő, meseszép táj, de a mosdó kicsit messze van.

Hajnal László

Debrecen ikonikus helyszíneit is látta már a magasból

Forrás: Zékány Gábor

Sokféle álommunka létezik, amire az emberek nagy része szívesen elcserélné állását. Jól jönne a sztárfocisták fizetése, az énekeseknek járó rajongás és a séfek főzőtudománya.

Vannak azonban olyan állások, amik ugyan irigylésre méltóak, még sincs az a pénz, amiért legtöbben elvállalnák.

A toronydaru kezelői állás valószínűleg a tériszonyosak rémálma, bár tény, hogy szó szerint a lehető legjobb kilátással rendelkező munkakör. Leszámítva a pilótákat, vagy, ha igazgatóként egy felhőkarcolónyi cégbirodalom csúcsáról néz le az ember.

A debreceni Zékány Gábor az előbbit választotta, egy évtizede dolgozik darukezelőként. A Haon érdeklődésére elmondta, viszonylag hamar sikerült megszoknia a magasságot, bár az első napokban műszak végén éjszakánként imbolygott vele a szoba, mintha egy himbálózó hajón aludt volna. Eleinte abba akarta hagyni, végül kitartott, és három hónap után már úgy érezte, belerázódott, és bármit meg tud csinálni.

Forrás: Zékány Gábor-archív

A világ tetején

A munka legnagyobb előnye kétségtelenül a kilátás. Igaz, Diósgyőrben vagy Rátkán jobban élveztem, mert még meccset is nézhettem fentről. Vagy a hegyekben, amikor a felhő felett vagyok, az zseniális

 – írta le az élményt.

Mint mondta, túl magasan azért nem szokott tartózkodni, átlagosan 30-40 méterről tekint lefelé. Ez körülbelül egy tízemeletes panelház magassága, de ült már darufülkében 55 és 26 méterre is a földtől.

Az olvasóban felmerülhet egy gondolat, mi lenne ilyen magasságban az első testi reakciója, és valóban, ha hirtelen kell mosdóba menni, a darufülkében gondban van az ember, mert ha nincs nála egy vizes flakon, bizony fürgén kell megmászni a létrát.

Erős szélben darut kezelni kihívás

Zékány Gábor szerint családbarátnak sem nevezhető az állás, hiszen előfordul, hogy egész héten dolgozik. Vagy épp heti egy pihenőnappal, így szabadideje nem sok marad. Cserébe munka közben van ideje sorozatot nézni, kiolvasta az internetet, és valószínűleg a Play áruházból letöltötte már az összes játékot. Persze ritka az egész napos heverészés.

Télen viszont meleg van a fülkében, és még a talajmenti fagy sem fenyegeti. De ugyanúgy nyáron is, mivel a légkondi nem tartozik a fülke extrái közé. A levegő viszont mesésen friss, különösen a reggeli órákban. A városi szmog ebben a magasságban csupán egy távoli sötét felhőnek tűnik.

– Talán a szél az, ami nagy kihívás, ilyenkor elég kellemetlen dolgozni. Nem a félelem miatt, hanem, mert megváltozik a daru kezelése – magyarázta Gábor. Hozzátette, ennek ellenére nem bonyolult a gép használata, viszont precíznek és figyelmesnek kell lenni. Állítása szerint a vizsga sem nehéz, egy OKJ-s nehézgépkezelőire és egy megfelelő pecsétre van szükség.

Bár sokan azt gondolnák, hogy a darukezelők egy vagyont kapnak cserébe a nem éppen veszélytelennek tűnő munkáért, a valóság Gábor szerint az, hogy egy átlagos szakmabeli fizetését vihetik haza.

Habár meglepő lehet, elárulta, hogy meglehetősen sok női kollégája van, úgy látja, a darukezelői munka 21. században már nyugodtan nevezhető csajos állásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában