Támogatás

2023.10.19. 17:11

Fogyatékossággal élőknek biztosít lakhatást a debreceni görögkatolikus szeretetszolgálat

Az önálló élethez nyújtanak segítséget a fiatalok számára.

Kapin István (balról), Tamás Anikó és Horváth Zsolt ismertették a részleteket

Forrás: Czinege Melinda

A Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat több mint egymilliárd forint európai uniós támogatásból kínál hatvan korlátozott képességű fiatalnak lakhatást Debrecen területén, ezzel is segítve a közösségbe való beilleszkedésüket. 

A szervezet az összegből nyolc darab lakhatást biztosító, valamint egy, a nappali ellátást szolgáló ingatlant vásárolt, melyek felújítása és bebútorozása már megtörtént – számolt be a programról csütörtöki sajtótájékoztatóján Tamás Anikó projektmenedzser.

Kiemelte: a hatvan férőhelyet a görögkatolikus szeretetszolgálat fenntartásában lévő Szent Matróna Görögkatolikus Ápoló-Gondozó Otthonban adják a mozgáskorlátozott és látássérült fiataloknak.

Felnőtt korban sem engedik el a kezüket

Dr. Horváth Zsolt intézményvezető elmondta, nagy örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, mivel eddig is érezték, hogy ezen gyermekek fejlődése nem állhat meg a 18. életévük betöltését követően. Segítenek majd nekik többek között a munkahelykeresésben, a tanulmányok folytatásában és a társas kapcsolatok megfelelő kialakításában is – tette hozzá.

Kapin István, a szervezet lelki igazgatója beszédében aláhúzta: az egyháznak a bibliai idők óta küldetése, hogy az út szélén lévőknek, a gyengéknek és a fogyatékkal élőknek ajtót nyisson, és lehetőség adjon arra, hogy normális életet éljenek. Ez a kezdeményezés épp ezt teszi – fűzte hozzá.

Elhangzott: a támogatott lakhatás kulcseleme az, hogy az egyén szükségleteinek megfelelő segítséget tudjon biztosítani, ezáltal az érintettek a saját otthonaikban élve tudjanak értékes tevékenységet végezni a közösség számára, és meghozni a saját életükre vonatkozó döntéseket.

 A célcsoportba elsődlegesen az enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékosok, a látássérültek, valamint a mozgásszervi fogyatékkal élők tartoznak. A toborzás első szakasza lezárult, most folyamatban van a találkozások megszervezése a leendő szomszédok számára, amelyek egyben érzékenyítésként is szolgálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában