Tartamkísérlet

2023.10.05. 15:20

Európában is egyedülállóak a Debreceni Egyetem agrárkísérletei

Idén immár negyvenéves a szántóföldi tartamkísérlet-sorozat.

Panyiczki-Berényi Viktória

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Forrás: Czinege Melinda

Az elmúlt négy évtized tudományos eredményeit, valamint azok gyakorlati felhasználását az évforduló alkalmából tudományos konferencián mutatták be az egyetem agrár karán.

– A tartamkísérletek negyven éves fennállása emberi és történelmi léptékekkel is jelentős. Ahogy mondani szokták: a múlt kötelez. Köszönöm, hogy elődeink szándéka szerint mindent megtesznek a magyar gazdaság fejlődéséért. Mindez csak kivételes összefogással, együtt gondolkodással és közös munkával lehetséges – emelte ki beszédében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, majd hozzátette: a debreceni tartamkísérletek különleges nemzeti értéket képviselnek. Kifejtette továbbá, hogy rendkívül fontos az eredmények gyakorlati termelésben való alkalmazása, ugyanis ezáltal a klímaváltozás, a környezetvédelem, az élelmiszerminőség és biztonság, valamint a vidékfejlesztés területén is újabb horizontok nyílhatnak meg a kutatás, a gazdaság, valamint a társadalom számára.

A növénytermesztési tartamkísérletek 1983 óta szolgáltatnak adatokat a tudományos kutatás, az egyetemi oktatás és az innovációs folyamatok számára. Kivételesen értékes hozadékaként a változások ok-okozati összefüggéseit is megismerhetjük.

– Negyven év alatt rengeteg minden történt a Debreceni Egyetem agrár karán. Jöhetett azonban bármilyen változás, a tartamkísérletek folyamatosak voltak, a vizsgálatok eredményei pedig meghatározzák a jövőt – hangsúlyozta köszöntőjében Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

– A kutatásból lesz képzés, a képzésből pedig diploma. A hallgatókból akkor lesznek mérnökök, ha végigcsinálják a gyakorlati képzést, amihez tangazdaság szükséges. A Debreceni Egyetem különleges helyzetben van, mert van egy olyan szervezeti egységünk, amely nem csak tangazdaságot, hanem három kutatóintézetet is magában foglal. A tartamkísérletekből összegyűlt adatok számos diploma és PhD dolgozat alapjául szolgáltak, ezért is nélkülözhetetlenek a talajműveléshez és vizsgálathoz használt parcellák – fogalmazott Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.

A tartamkísérletek lényege, hogy negyven éve ugyanazokat a vizsgálatokat végzik a szántóföldeken. Mint azt Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professor emeritusa elmondta, vannak azonban újabb vizsgálatok is, amelyek kifejezetten a precíziós gazdaság technológiai innovációját szolgálják. – Ötven éve dolgozom az intézményben, de ilyen nagy érdeklődésre számot tartó konferencia még nem volt. Nyolc egyetem, négy kutatóintézet és százhatvan cég képviselő vesznek részt a rendezvényen. 

Huszonnégy professzor vezeti le a kilenc szekciót, ahol hetvennégyen elő is adják tudományos eredményeiket, mindezek pedig hozzájárulnak a magyar mezőgazdaság jövőbeni eredményességéhez. A gyakorlatban hasznosítható tudás a legfontosabb az elkövetkezendő évtizedekben 

– tudatta a professzor.

Pepó Péter, a DE Agrártudományi Doktori Tanácsának elnöke rámutatott a debreceni agrárkutatás és oktatás vitalitására, illetve fejlődőképességére, amelyet jól mutat, hogy idén ünnepelik az agrár felsőoktatás 155 éves évfordulóját. – Ez alatt az idő alatt mindig képes volt új dolgokat bevezetni, majd kiteljesíteni a debreceni oktató és kutató gárda, ez pedig a folyamatos megújulást jelentette – szögezte le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában