Egészség

2023.10.30. 10:19

Rákszűrésre kapnak meghívót a 45-65 év közötti nők

Aki megkapja, éljen a lehetőséggel, kéri a kormányhivatal.

Haon.hu

Forrás: MW-archív

A rák valamilyen módon mindenkit érint. Évente az Európai Unióban megközelítőleg 2,7 millió embert diagnosztizáltak daganatos betegséggel, és további 1,3 millió ember vesztette benne életét. Az emlőrák a világon az első, a magyar nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. Magyarországon évente kb. 8 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel és kb. 2 ezer nő hal bele – mutat rá közleményében a vármegyei kormányhivatal. 

A rák olyan diagnózis, amely jelentős hatással van a betegekre, és súlyosan érinti családjuk és barátaik életét is. 

Ma Európában a világ népességének tizede él, de a világ rákos megbetegedéseinek egynegyede található itt. Határozott fellépés nélkül a rák miatti halálesetek száma 2035-re várhatóan 24 százalékkal fog nőni az EU-ban, és ezzel a rák az EU-n belüli halálozások fő okát fogja jelenteni – hívták fel a figyelmet.

Az egyik ilyen daganatos megbetegedés az emlőrák, ami „dobogós” helyen áll a leggyakrabban előforduló nőket érintő megbetegedések között.

Szűrésre hívják a 45-65 év közötti nőket

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, Magyarországon 2001 óta szervezett szűrési rendszer keretén belül személyre szóló meghívólevelet kapnak az életkor alapján veszélyeztetettnek minősülő 45-65 év közötti nők. A szervezett szűrésre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a területi kormányhivatal és az érintett egészségügyi szolgáltatók (szűrőállomások) közös koordinációjával hívják be az érintetteket. 

A közleményben azt írják, a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a szervezett mammográfiás emlőszűrés a korai felismerés érdekében eredményes módszernek minősül. Ennek keretében egy kockázatok alapján meghatározott lakossági csoport tagjai rendszeresen (kétévente) a betegség kimutatására alkalmas vizsgálaton (mammográfiás vizsgálaton) vehetnek részt személyes megszólítás és tájékoztatás alapján, önkéntes megjelenéssel. A szervezett szűrések megvalósítása érdekében a koordinációs, szervezési, irányítási és adatkezelői feladatokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ látja el. 

Így vizsgálnak

Az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés (mammográfia) végzése, melyet kötelezően az emlő fizikális (tapintásos) vizsgálata előz meg. A vizsgálat pár percig tart, fájdalommal nem, csak minimális kényelmetlenséggel jár, mely során két-két különböző irányú felvétel készül. A felvételeket kötelezően két szakorvos értékeli, azaz kettős leletezés történik. 

Negatív eredmény jelentése: elváltozást nem találtak. A nemnegatív szűrővizsgálati eredmény azt jelenti, hogy a vizsgált nő esetében további, tisztázó komplex diagnosztikai vizsgálatok szükségesek a felmerült gyanú megerősítése, vagy kizárása céljából. 

Mammográfiával a tüneteket még nem okozó, nagyon pici, kézzel nem tapintható elváltozások is kimutathatók, így a korai felismerés és korai gyógykezelés meg tud valósulni, és elkerülhető a végzetes kimenetel. 

Különböző módszerek

A közleményben arról is írtak, hogy a népegészségügyi célú emlőszűrés és a diagnosztikus emlővizsgálat nem egyenértékű, bár mindkettő mammográfiával történik, céljában, módszerében különbözik: 

  • az emlőszűrés a panasz- tünetmentes célcsoport (45-65év közötti hölgyek) számára ad lehetőséget egy korai stádiumban felfedezni az emlőrákot. (meghívólevél alapján) 
  • a beutalóval igénybe vehető diagnosztikus emlővizsgálat azon hölgyek számára biztosított egészségügyi szolgáltatást életkortól függetlenül, akiknél tünet jelentkezik, panasza van, ezért ők a tünetek észlelését követően haladéktalan forduljanak orvoshoz (háziorvos/nőgyógyász). 

A népegészségügyi emlőszűrési hálózat az egyik legnagyobb muníció az emlőrák elleni harcban, ereje, jelentősége a megelőzésben bizonyított és vitathatatlan. 

Aki népegészségügyi szűrésre kap meghívást, éljen vele! – hívta fel a figyelmet a kormányhivatal

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában