Külhoni magyar értékek

2023.08.12. 10:23

Kinőtte a Burgundia utcai helyét a debreceni Partium Ház, új helyre költözött – fotókkal

Az igazán szemfülesek már láthatták, hogy a Piac utcán ki is került a felirat, de a hivatalos megnyitóra még várni kell néhány napot.

Bucsi Bernadett

A Haon-t Stanik István vezette körbe

Forrás: Czinege Melinda

Valódi sikertörténet lapul a külhoni értékek hazai népszerűsítéséért dolgozó debreceni Partium Ház költözése mögött, ennek részleteiről Stanik Istvánnal beszélgettünk. Elmondta: három év alatt – annak ellenére, hogy ez időből másfél évet mégiscsak elvett a koronavírus-járvány – kinőtték a Burgundia utcai helyüket. – Az a kiállítótér mintegy harminc ember befogadását tette lehetővé, de a rendezvényeink, melyek inkább összművészeti rendezvények, népszerűvé váltak, és jellemzően 60-70 látogatóval kellett számolnunk. Ahányan helyet foglaltak, még legalább annyian álltak is az eseményeinken. 

Mivel a rendezvényeink jellemzően koccintással érnek véget, gondolhatják, hogy nem volt kényelmes ilyen körülmények között, így egyre inkább megfogalmazódott az igény egy új helyre 

– avatott be a költözés hátterébe a vezető.

Fröccs a galérián vagy a teraszon?

Örömmel vezetett körbe a már majdnem teljesen elkészült térben, melyen, mint mondta, két hónapja keményen dolgoznak. Kiderült, akadtak járókelők, akik kiszúrták az előkészületeket, és többen be is tértek a Piac utcai ingatlanba, hogy kiderítsék, mi van ott készülőben.

Ez a helyszín már csaknem száz látogatót befogad majd, tágas és világos, éppen tökéletes kiállítások szervezéséhez, melyek a földszinten kapnak majd helyet az elképzelések szerint. 

A galérián lesz a borház; ottjártunkkor láthattuk, hogy szinte valamennyi polcon megtalálták a helyüket a különleges nedűk, de azért még van mit tenni itt is. A borház is sokkal több befogadó előtt nyílik immár meg, eddig mintegy tíz embert tudtak kiszolgálni, a galérián azonban 25-en is leülhetnek. Stanik István megmutatta, hogy a történelmi Magyarország 22 borvidékére emlékeznek majd itt, a galéria falát ugyanis körbe egy-egy borvidékről készült akvarell festmény fogja díszíteni. 

Itt fent van televízió is, itt lehet majd akár meccset is nézni borozás közben. Valódi közösségi tér 

– osztotta meg büszkén, hozzátéve, az utcán is lesz majd lehetőség elkortyolni egy-egy pohárka bort, hiszen a tervek szerint kint teraszt alakítanak ki a kiállítótér utcafronti ablakaival párhuzamosan.

Beülhetünk egy erdélyi lakomára is

A fő cél viszont ezen is túlmutat. Mint megtudtuk, eljöhet az idő, amikor a Partium Házba egy finom erdélyi fogásra is beülhetünk. – Látjuk azt, hogy nagy érdeklődés van az erdélyi gasztronómia iránt, ezért a jövőben bevezetjük hetente egyszer az Erdélyi lakoma című programunkat, így lehetőség lesz megkóstolni az erdélyi hagyományos fogásokat – osztotta meg.

Stanik István ugyan elégedett volt a korábbi hellyel is, a debreceni főutcára való költözést mégis élteti. Mint mondta, itt a villamosmegálló tövében, parkolókkal körülvéve számítanak arra, hogy megsokszorozódik a közösségük, melyre igazi baráti társaságként tekintenek.

A Partium Ház az új helyszínen augusztus 16-án, szerdán mutatkozik be hivatalosan, akkor nyílik meg a 93 éves Véső Ágoston kiállítása, mely 70 év képeiből válogat majd. Stanik István szerint az új helyszín méltó környezet lesz minden tárlatnak, a falakon 40-50 képet tudnak majd időről időre bemutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában