Városfejlesztés

2023.08.16. 15:56

Félmilliárd forintot fordítanak a debreceni Hun utca komplex fejlesztésére

Megkezdődött az ivóvíz-gerincvezeték kiépítése.

Nagy Emese

Javában dolgoznak a munkagépek a Hun utcán

Forrás: Czinege Melinda

Az ivóvíz-gerincvezeték cseréjét és szennyvíz-gerincvezeték felújítását végzik el, valamint a bekötő vezetékek cseréje is megtörténik a Hun utcában az önkormányzat beruházásában, valamint a Debreceni Vízmű Zrt. kivitelezésében. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be szerdán a helyszínen.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, az elmúlt időszakban több helyen volt a városban nagyobb probléma az elöregedett víziközmű-hálózat működtetésével kapcsolatban.  

Azt a döntést hoztuk, hogy a városi költségvetésben a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk majd megfelelő forrásokat biztosítani arra, hogy Debrecen közmű-hálózata megfelelően fejlődjön, és lépést tudjon tartani a város növekedésével. Egyrészt saját költségvetésből, másrészt pedig jelentős kormányzati támogatásból

 – fogalmazott.

Debrecen Pósán László Papp László  Vadon Balázs haon
Pósán László (balról), Papp László és Vadon Balázs a tájékoztatón
Forrás: Czinege Melinda

A polgármester kiemelte, a kivitelezés során az ivóvíz gerincvezeték helyére 430 méter hosszan egy új vezeték épül, közel 480 méter hosszan beton szennyvízfőgyűjtő gerincvezeték felújítása, továbbá 50 darab ivóvíz- és szennyvízbekötés is megtörténik a vízmű beruházásban az említett útszakaszon. – Komplex fejlesztésről beszélünk a Hun utca esetében, tehát teljes egészében megújul az utca. Az önkormányzat beruházásában jövő év tavaszán nagy felületű aszfaltozási munkálatokat is fogunk végezni, amivel egyidejűleg csapadék-vízelvezető létesítményeket építünk ki – tette hozzá.

Megjegyezte, a vizes létesítmények beruházási értéke 250 millió forint. Továbbá az utca teljes felújítása, csapadékvíz elvezetéssel, szerkezet cserével, megerősítéssel, új burkolattal újabb 250 millió forint, vagyis összesen félmilliárd forintba kerülnek a következő hónapok munkálatai a Hun utcán.

 – Remélem, hogy az itt élők életkörülményeit, életminőségét jelentős mértékben fogja javítani ez a beruházás – hangsúlyozta Papp László.

Komplett pályaszerkezetet is cserélnek

– A Kerekestelep fejlesztésének egy újabb állomásához érkeztünk, a Hun utca volt a városrész legelső utcája, az 1960-as években épült ez az útpályaszerkezet. Sajnálatos módon mára már elhasználódott, egyrészt a forgalom meglehetősen nagy növekedésének hatására, másrészt a csapadékvíz elvezetés hiánya nemcsak a felületen okozott problémát, hanem a komplett pályaszerkezetet is megviselte, mondhatjuk, hogy elöregedett ez az útburkolatunk, maga az egész utcának a rendszere – emelte ki Vadon Balázs önkormányzati képviselő. 

Elmondta, az első ütemben az ivóvíz gerincvezeték kiépítését kezdi meg a kivitelező, míg a második ütemben a szennyvízgyűrű bélelésére fog sor kerülni. Az első két ütemmel november körül végeznek, majd előreláthatólag tavasszal folytatják a munkát, ami a Hun utca csapadékvíz elvezetését, valamint a komplett pályaszerkezet cseréjét jelenti.

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte, a mostani beruházás is azért tud megvalósulni, mert Debrecen városának vannak ehhez forrásai, ezek a források pedig egy szisztematikus gazdaságfejlesztésnek köszönhetőek, ami megtermel olyan jövedelmeket, amiket aztán vissza lehet forgatni lakossági igények, infrastrukturális fejlesztések, egyéb jóléti intézmények, intézkedések finanszírozására. – Nem árt újra és újra elmondani, akkor tudunk a városban bárhol fejleszteni, javítani, karbantartani és megújítani, ha vannak a településnek saját forrásai, ez pedig csak a gazdaságfejlesztésen keresztül történik meg – fűzte hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában