Debreceni Egyetem

2023.07.28. 10:02

Gyógyszerkutatás: reményt keltő eredményeket kaptak a debreceni hallgatók

A kutatás fő célja a hirtelen szívhalál, az iszkémia, az infarktus megelőzése, de a daganatok ellen is felveszik a küzdelmet.

Haon.hu

A kutatás kiemelkedő jelentőségű

Forrás: unideb.hu

Ígéretesen alakulnak azok a kutatások a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán (DE GYTK), amelyek legfőbb célja a hirtelen szívhalál megelőzését szolgáló, valamint a rákos daganatok sejtjeinek szaporodását gátló új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése – tudatta az intézmény pénteki közlésében.

Megszülettek az első eredményeket mutató adatok abban a kutatásban, amelyet a DE GYTK Pharmamodul Kutatócsoportja folytat. A patkányokon végzett állatkísérletek fő célja a hirtelen szívhalál, az iszkémia, az infarktus megelőzése, de a daganatok ellen is felveszik a küzdelmet. A kutatás kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban a legtöbben kardiovaszkuláris betegségek miatt veszítik életüket, a második leggyakoribb halálok pedig a daganatok kialakulása. 

A debreceni kutatók olyan hatóanyagokat keresnek, amelyek segíthetnek az ilyen esetek számának csökkentésében.  

– Modellezzük a szív iszkémiás állapotát, amikor ez a szervünk a sokféle sejthalál miatt nem kap elég tápanyagot, vért, oxigént. Kettes típusú diabéteszes állatokat is vizsgálunk – fejtette ki a nyolcfős kutatócsoport vezetője, a DE GYTK Gyógyszerhatástani Tanszék korábbi vezetője.  

Tósaki Árpád professzor elmondta: a Gyógyszerészkémiai Tanszék munkatársai olyan új, a szervezet számára előnyös kénhidrogént leadó vegyületeket állítanak elő szintézissel, amelyek a sejtelhalásokat meggátolják. Ezektől komoly eredményeket várnak. Az új hatóanyagoktól azt is remélik, hogy hatékonyan pusztítják majd a daganatsejteket, méghozzá úgy, hogy közben ne vagy csak minimálisan akadályozzák az egészséges sejtek működését, illetve minél kevesebb mellékhatást okozzanak.  A professzor arról is beszámolt, hogy a munka során szorosan együttműködnek egy mosonmagyaróvári munkacsoporttal, akik akkreditált laborukban végeznek a Pharmamodul Kutatócsoport számára különböző vizsgálatokat.    

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pályázatán elnyert és 2027 végéig biztosított forrásnak köszönhetően kezdték el a kutatást a szakemberek alig több mint egy éve, de máris vannak reményt keltő eredmények, melyeket a közelmúltban nemzetközi tudományos lapokban is publikáltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában