Figyelem!

2023.07.12. 09:34

Folytatódik a földi kémiai szúnyoggyérítés Debrecenben

A földi kémiai védekezés július 12-én (szerdán) és július 13-án (csütörtökön) a napnyugta utáni órákban történik

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Mark Garlick

Földi kémiai szúnyoggyérítést végez az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a következő napokban Debrecenben is – tudatta az önkormányzat szerdai közlésében.

A földi kémiai védekezés július 12-én (szerdán) és július 13-án (csütörtökön) a napnyugta utáni órákban történik. Kedvezőtlen időjárás esetén pótnapok (eső, szél esetén): július 13-14. (csütörtök-péntek) szintén a napnyugta utáni órákban.

Az alkalmazandó készítmény (Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum) a kijuttatott csekély mennyiségben – 0,6 liter/hektár – kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A szúnyoggyérítés az alábbi területeket érinti:

2023. július 12-én, szerdán:

  • Józsa városrész teljes területe
  • a 35. számú főút (Böszörményi út) és a 47. számú főút (Mikepércsi út) vonalától nyugatra eső területek
  • Nyulas városrész
  • Újkert városrész

2023. július 13-án, csütörtökön:

  • a 35. számú főút (Böszörményi út) és a 47. számú főút (Mikepércsi út) vonalától keletre eső területek
  • az Újkert a Nyulas városrésztől keletre eső városrészek.

A lakosok részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szer a levegőben terjed, ezért az óvintézkedések a gyérítéssel szomszédos utcákban is javasoltak.

Az eredményes védekezésben az önkormányzat számít az állampolgárok együttműködésére is, a kertekben kialakuló tenyészőhelyek száma ugyanis a lakosság által csökkenthető. A rovarok elleni védekezés leghatékonyabb eszköze az esővízgyűjtő hordók és kerti medencék lefedése, valamint a kertek karbantartása, a rendszeres fűnyírás és kaszálás. Ezeket a hatékonyság növelése érdekében érdemes alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában