Közlekedés

2023.07.20. 14:00

Büdös kocsiban főttek az utasok Debrecentől Budapestig az InterCityn – panaszolta egyikük

A nagy hőség idején több utas nincs megelégedve az InterCityk állapotával, a MÁV Zrt. a Haon kérésére reagált a panaszokra.

Nagy Emese

A nyári hőségben ásványvízzel érdemes készülni az utazásra

Forrás: Illusztráció: MW-archív

„Nagyon felháborít a MÁV Zrt. Debrecenből Budapestre tartó InterCity vonatának állapota. A tizenhárom kocsiból álló szerelvényen mindössze három kocsi volt ellátva klímaberendezéssel, továbbá a legtöbb mosdó állapota igencsak kifogásolható. Több vagonban olyan büdös volt, hogy kifordulnak az utasok, ahogy benyitnak az ajtón. Muszáj voltunk lehúzni az ablakokat, hogy járjon egy kicsit a levegő” – olvasható a Debrecenben Hallottam Facebook-csoportban. 

A vagonok ezerévesek, és láthatóan kiselejtezettek, és ezekre ültetik fel hőségriadó idején az embereket. Borzalmas élmény volt, és nemcsak nekem, hanem a többi utasnak is, hiszen nem volt más lehetőségünk, mint elviselni a nagy meleget

” – írta a bejegyzésben a felháborodott, Debrecenből Budapestre utazó személy.

Debrecen vonat haon
Lehúzott ablak mellett próbálták kibírni a hőséget az utasok 
Forrás: Debrecenben Hallottam/FB

Régi típusú vagonok

Megkérdeztük a MÁV Zrt.-t, hogy a hőségriasztás ideje alatt mivel készülnek az utasok számára, valamint kértük, reagáljanak a bejegyzésben leírtakra. 

A jelzett járaton, a bejegyző által leírtakkal ellentétben, nem klímameghibásodás történt. Az a típusú személykocsi, amiben az utas utazott, nem rendelkezik klímaberendezéssel.

 Az InterCity járatokon kötelező a helyjegy váltása a zsúfoltság és a biztos ülőhely biztosítása miatt, de azon kocsikba, amelyek nem IC színvonalúak, olcsóbb, 300 forint a helyjegy ára. Természetesen, észrevétellel élhetnek az utasok az ügyfélszolgálatnál. Utasainknak ajánljuk az elővételes jegyvásárlást, így az IC kocsikba a helyjegy 650 forint, míg aznapi vásárlás esetén 990 forint. Továbbá ajánljuk a korlátozott számban elérhető Okosjegyünket, amellyel Debrecen és Budapest között 3 ezer 99 forintért lehet utazni, és már magában foglalja a helyjegyet is.

A nyári 35 fok körüli vagy feletti kánikulában előfordulhat, hogy az utasok úgy érzékelik, hogy a klíma nem működik. Ennek oka, hogy a régebbi gyártású, 2. generációs InterCity kocsik még nem modern klímával, hanem légjavító berendezéssel vannak felszerelve. 

Ezek bizonyos hőmérséklet felett sajnos kevésbé tudják lehűteni a levegőt, mint a korszerűbb változatok, ezért az elmúlt években egyre forróbb nyári hőmérséklet miatt sok utazóban alakulhat ki olyan érzés, hogy a klíma nem vagy rosszul működik” – írta a MÁV Zrt. a válaszában.

Vizet osztanak

„A cél természetesen a teljes flottánk megújítása, így a MÁV-START átfogó járműstratégiájában már kizárólag légkondicionált járművek beszerzése szerepel. A stratégia végrehajtását azonban csak a rendelkezésre álló források függvényében tudjuk megvalósítani.
A Debrecent érintő Tokaj IC-ken jellemzően bisztrókocsi is közlekedik, ahol vizet, üdítőt is lehet vásárolni. 

A harmadfokú hőségriadók ideje alatt azonban a MÁV-START a budapesti fejpályaudvarokon és fontosabb vidéki állomásokon, így a debreceni Nagyállomáson is vizet oszt az utasok számára.

 Fontos, hogy a forró nyári melegben, kánikulában mindig minden körülmények között megfelelő ivóvízzel, folyadékkal induljunk útra!” – hangsúlyozták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában