Felfedezés

2023.07.14. 17:39

Ismeretlen, elszigetelt halpopulációt találtak Balmazújvárosnál

Kiemelt jelentőségű felfedezést tett a Magyar Haltani Társaság.

Haon.hu

Balmazújváros külterületén, a Magdolna elnevezésű területrészen március 22-én makroszkopikus vízi gerinctelenek gyűjtése során kézi egyelőhálóval a lápi póc egy adult egyedét fogták meg halkutatók – erről a Halászat című folyóiratban számoltak be, amelyet a Magyar Haltani Társaság (MHTT) honlapja idézett (mi a Pecaverzumnál szúrtuk ki a hírt).

A mintavétel során előkerült lápi póc
A mintavétel során előkerült lápi póc
Forrás: Polyák László / MHTT

Az MHTT azt írta, az első észlelést követően március 31-én a kapcsolódó víztestekben összesen hat helyszínen végeztek kutatóhalászatot az érintett állomány előfordulásának pontos feltérképezése érdekében, de további helyeken nem sikerült bizonyítaniuk a faj jelenlétét. Az eredeti észlelés helyszínén egy 180 méteres szakaszon összesen 23 adult egyedet fogtak elektromos halászgéppel. A társaság fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezen a szakaszon a védett réticsík (Misgurnus fossilis) mellett az inváziósan terjedő amurgéb (Perccottus glenii) egyedei is előkerültek. 

A lápi pócnak ez az új lelőhelye kiemelt jelentőségű, ugyanis a 21. században a térségből nem ismert hortobágyi előfordulási adata a fajnak, az utolsó ismert egyedei a Keleti-főcsatornából 1999-ben kerültek kézre

– áll a beszámolóban. Az észlelés jelentősége, hogy a hazánkban eltűnőfélben lévő lápi pócnak egy eddig ismeretlen és elszigetelt populációját sikerült megtalálniuk, lehetővé téve annak célzott védelmét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában