Fejlesztés

2023.06.01. 20:00

Összefogott a gazdákkal Sárrétudvari önkormányzata, meg is lett az eredménye – fotókkal

Több mint 3 és fél kilométer hosszan fejlesztették a külterületi utakat a településen.

Immár aszfaltos út vezetett a Központi Majorhoz is

Forrás: Tóth Imre

Újabb pályázatot zárnak Sárrétudvariban, a mostani projektnek a haszonélvezői a helyi gazdák, hiszen több mint 300 millió forintból fejlesztették a település külterületi útjait a Vidékfejlesztési Programban. Immár aszfaltos út vezetett a Központi Majorhoz is, ahol június 1-jén, csütörtökön összegyűlt az ünneplő közösség, többek között a helyi és országos elöljárók mellett a gazdák és a környező települések polgármesterei.

Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, jó érzés ismét egy projekt átadó ünnepségén lenni, hiszen ez azt jelenti, hogy a település tud előre haladni. 

Mint mondta, a beruházással a gazdák mindennapi munkáját kívánják segíteni. Kiemelte a jelentős vállalkozásokat, illetve családi gazdálkodásokat, amelyek a helyi gazdaság szereplőiként a foglalkoztatásban is feladatot vállalnak. Hangsúlyozta, a projekt velük együtt valósulhatott meg, hiszen a 300 millió forintos pályázathoz 5 százalék önerőre volt szükség, egyéb pályázati önerők miatt ezt az önkormányzat egyedül nem tudta bevállalni. A gazdák segítségével azonban megpályázták a teljes a összeget – 312 millió –, s közösen jelölték ki a felújítandó szakaszokat. 

Egy bizonyos körgyűrűt tudtunk kialakítani, amivel majd remélhetőleg a település belső mezőgazdasági gépjárműforgalmát is tudjuk csökkenteni 

– tudatta Kiss Tibor. A pályázat keretében öt helyszínen körülbelül 3 és fél kilométer hosszan a földutat stabilizálták, és zúzott kővel látták el, a hatodik helyszín pedig aszfaltot kapott. A polgármester a jövőről is beszélt, elmondta hogy Sárrétudvariban jelenleg 20 pályázatot visznek, mintegy másfél milliárd forint értékben.

Ez az alapja mindennek

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a külterületi utak fejlesztésére vonatkozó pályázati lehetőségek jelentőségéről beszélt. Felidézte, Sárrétudvari valamennyi külterületi kiírásra sikerrel pályázott, mint mondta, ez azért is fontos, mert ezen a vidéken nem könnyű a határban közlekedni. – Örülök, hogy lényegében a legfontosabb utakat tudtuk most stabilizálni, különösen örülök annak az aszfaltozásnak, ami ide vezet, hiszen a település két legjelentősebb vállalkozása vált így könnyen elérhetővé – szögezte le. 

Bodó Sándor szerint a vidékfejlesztési programok olyan lehetőségeket rejtenek, amelyeknek a vidéki települések a haszonélvezői.

Jó példája az együttműködésnek, amikor egy önkormányzat és a helyi gazdaság szereplői együtt tudnak olyat alkotni, ami itt marad, és örökül fogja szolgálni az utánunk jövőket is – ezt már Papp Zsolt György, a vidékfejlesztési programok végrehajtásért felelős helyettes államtitkára mondta. – Az elmúlt időszakban nagyon sok viszontagságon kellett keresztül mennünk, s egy dologra rá kellett mindannyiunknak ébredni: az élelmiszer az önrendelkezésünk része. Ahhoz, hogy önellátók tudjunk lenni, az első lépés az, hogy ilyen úttal tudjuk megközelíteni azokat a mezőgazdasági területeket, azokat a feldolgozó helyeket, amelyek képesek a hazai élelmiszerellátást biztosítani – mutatott rá.

Élhető vidéket teremteni

A szalagátvágás után az ünnepség a Tejmalom üzemnél folytatódott a Trianoni emlékmű koszorúzásával, ahol a megjelenteket dr. Lendvai Csaba köszöntötte. A koszorúzás után az üzemben folytatódott a program, itt elsőként Bulcsu László, a vármegyei közgyűlés alelnöke szólt a megjelentekhez. Többek között a vármegyei önkormányzat kulturális programsorozatáról beszélt, melynek megalkotásának fontosnak tartotta azt, hogy visszanyúljanak a kistérségi valósághoz, s hogy kultúrát teremtsenek.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elsőként a trianoni békediktátummal kapcsolatban osztotta meg gondolatait. Hangsúlyozta, Trianon fájt a nemzetnek, fájt minden jóérzésű magyarnak, ezzel a fájdalommal élünk több mint egy évszázada. – Nekünk nemcsak közös múltunk van a magyarsággal, hanem közös sorsunk, életünk, jelenünk, munkánk, és hisszük, hogy jövőnk – szögezte le.

Rámutatott, a mai magyar kormánynak a munkájának része, hogy határon innen, s túl komoly infrastruktúra-fejlesztésbe kezdett. – Élhető országot, élhető vidéket akarunk! – jelentette ki. – Ez a mai átadás azt jelenti számunkra, hogy az régi cél, hogy teremtsük meg a határ infrastruktúráját, ez ma létező valóság. 

Hiszem, hogy az ország többi részein is ez folyamatosan halad, nem lehet úttalan utakon 150-200 millió forintos gépekkel közlekedni, nem lehet olyan körülmények között termelni, ahol járhatatlanok az utak és nincs meg a szükséges infrastruktúra. Ez a mi felelősségünk

 – húzta alá Jakab István.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában