Napi cukiság

2023.06.22. 16:16

Párt kapott a debreceni állatkert uhuja

A Bella névre hallgató nagy fülesbagoly az új jövevény.

Forrás: Zoo Debrecen

A nyári szünet kitörésével a cívisvárosi park várva várt gyűjteményi gyarapodásról adhat hírt, ugyanis május 20-án egy fenséges uhu tojót fogadott a svédországi Kolmarden állatkertjéből és vidámparkjából. A Bella névre hallgató kilencéves jövevényt már el is fogadta párjának Elmo, a 2021 októbere óta Debrecenben élő hím, így a park reményei szerint hamarosan sikeres szaporulatnak is lehet örülni – számolt be a debreceni állatkert közlésében. 

Bella különlegessége, hogy előző otthonában rendszeresen végeztek vele állatjóléti tréningeket, így például hallgat a nevére, ezt a munkát pedig új gondozói is folytatni fogják a látogatók által megcsodálható módon.

Forrás: Zoo Debrecen

Az Európa és Ázsia nagy részén megtalálható uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a világ egyik legnagyobb termetű bagolyféléje és éjszakai madara. 12 alfaja közül talán a legszebb és leggazdagabb mintájú tollazattal az immár Debrecenben is látható európai uhu (Bubo bubo bubo) rendelkezik. Valódi csúcsragadozó, étrendjének jelentős részét 200 gramm körüli kisemlősök teszik ki, de olykor a magánál kisebb termetű ragadozó madarakat is elejti. Magányosan élő faj, de párja mellett élethosszig kitart, és évről évre ugyanazt a költőhelyet keresi fel. Saját fészket nem épít, tojásait védett sziklakiszögellésre vagy üreg aljába rakja, ritkább esetben pedig más ragadozó madarak fészkét foglalja el.

A vadászat, a fakivágás, a rovarirtók okozta mérgezések, valamint a gépkocsikkal és a villanyvezetékekkel való ütközések miatt egyedszáma megritkult, ezért a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500.000 Ft.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában