Új jövevények

2023.06.08. 14:14

Örömhír! Súlyosan veszélyeztetett faj gyarapodott a debreceni állatkertben

A Deckert-sügérk háza táján több mint száz ivadék kelt ki.

Az egyelőre centiméternyi apróságok kikelésük óta a szülők óvó gondoskodása mellett nevelkednek a Pálmaházban

Forrás: Zoo Debrecen

A Zoo Debrecen nem mindennapi örömhírrel szolgálhat a 2021-ben Wroclaw állatkertjéből érkezett Deckert-sügérek háza tájáról, a csapat ugyanis mintegy két héttel ezelőtt több mint száz ivadékkal gyarapodott – tudatta a debreceni állatkert csütörtöki közlésében.

Kiemelték, az egyelőre centiméternyi apróságok kikelésük óta a szülők óvó gondoskodása mellett nevelkednek a Pálmaházban, ahol a látogatók is megtekinthetik őket.

Forrás: Zoo Debrecen

A kameruni Ejagham-tóban endemikus Deckert-sügér (Coptodon deckerti) a vízszennyezés és az abból fakadóan megemelkedett szén-dioxid-koncentráció, valamint egy invazív harcsafaj betelepítése miatt mára jelentősen megfogyatkozott, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Monogám párokat alkot, amelyek ikrázógördüket ágak vagy kövek tövébe ássák, területüket pedig agresszívan védik más halaktól. A kikelt ivadékokat közösen nevelik a szülők  tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában