Harminc esztendő jóakarat

2023.06.17. 15:36

Bronzmakett mutatja be a főtéren a szemnek láthatatlan Debrecent

A térplasztikát Tapintható láthatatlan címmel avatta fel az idén harmincéves Rotary Club Debrecen.

Forrás: Szakál Adrienn

Karitatív és szakmai tevékenységének három évtizedébe engedett betekintést szombaton a Rotary Club Debrecen. A közösség délelőtt a Déri Múzeum dísztermében tartott nyilvános számvetést működéséről. A délutáni program helyszíne a Kossuth tér volt, ott először Duffek Mihály elnök köszöntötte a meghívottakat, összegezve küldetésüket, a rászorulók és bajbajutottak, valamint a tehetséges fiatalok támogatását. – A gyengénlátók és a látók számára egyaránt értékes műalkotás látványos jele annak a együttműködésnek, amit Debrecen városával folytatunk – fogalmazott.

szobor, Rotary Club Debrecen, Haon
Forrás: Szakál Adrienn

Papp László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a rendszerváltás előtti időkre visszagondolva a nálunk szerencsésebb történelmű országokban a társadalmi felelősségvállalás hosszú múltra tekint vissza. – Nálunk ez másképpen alakult, de büszke vagyok arra, hogy a cívisek mindig képesek voltak gondolkodni azok helyett is, akik az életben nehéz keresztet kaptak – vélekedett. Kitért a klub és a városvezetőség jó együttműködésére, valamint a szervezet által nyújtott és a város által érezhető segítségre, támogatásra is. – Finom gesztus ez azok számára, akik a hatalmas történelmi és építészeti múlttal rendelkező Debrecennek a belvárosát nem láthatják – mutatott rá.

szobor, Rotary Club Debrecen, Haon
Forrás: Szakál Adrienn

Az ünnepi beszédek után emléklapokkal és oklevelekkel ismerték el a kezdeményezést és a klub tagjait. Papp László polgármester Duffek Mihályt, az elnök pedig a polgármestert ajándékozta meg ünnepi dokumentummal.

szobor, Rotary Club Debrecen, Haon
Forrás: Szakál Adrienn

A városmakettet Lestyán-Goda János szobrászművész készítette, a szemléléssel és tapintással egyaránt megismerhető alkotás Debrecen belvárosát mutatja be: a Déri Múzeumot, a Csonkatemplomot, a Debreceni Református Kollégiumot, a Nagytemplomot, a Kossuth teret, a Régi Városházát, valamit a Piac utca Csonkatemplomig terjedő szakaszát. A térplasztikán az utcák, terek és épületek nevét is feltüntették.  A Tapintható láthatatlan című programot a Rotary Club Budapest-Budavár indította útjára, mára Magyarország több városában találkozhatunk a különleges térplasztikákkal.

Szakál Adrienn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában