Filmforgatás

2023.06.23. 11:33

FBI ügynökök keverednek bajba Debrecenben

Nem kell túl sokat várni, hogy a cívisvárost a mozivásznon láthassuk.

Debrecenben forgatnak akciófilmet

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

Filmforgatás miatt zárták le szerdán és csütörtökön éjszakára az Antall József és Tisza István utcákat; ekkor kezdődött Martin Csaba legújabb akció-vígjátékának a forgatása. Az ő nevéhez köthető a Dobogó kövek vagy a Tékasztorik című film is. A Haonnak a debreceni származású rendező beszélt az alkotásról. Az egyelőre munkacímen futó filmről túl sokat ugyan nem árulhatott el, azonban a történet fő cselekményébe engedett némi betekintést.

A sztori szerint Los Angeles-i FBI ügynököket Debrecenbe sodor a szél. A szellemi jogtulajdonnal foglalkozó osztály emberei a városban olyasmibe keverednek, amiről soha nem is álmodtak, ebből kell kimászniuk valahogy

 – vázolta fel.

Debrecen film haon
A debreceni belvárosban forgattak
Forrás: Martin Csaba-Archív

A rendező kifejtette, ez egy amerikai sztori amerikai szereplőkkel. Az eredeti tervek szerint a teljes filmet az Egyesült Államokban vették volna fel, azonban Martin Csaba rábeszélte a producert, hogy sokkal hatékonyabbak lehetnének, ha a produkció nagy részét hazánkba hoznák. De nem akart a fővárosban forgatni, hiszen ha Magyarország szerepel egy filmben, mindig Budapestet látja a néző, mintha nem is létezne más város az országban.

A rendező úgy döntött, a Parlament, Lánchíd és a megannyiszor elpuffogtatott helyszínek helyett szerencsésebb, ha a Debreceni Egyetem, az Aquaticum vagy a Nagytemplom épülete elevenedik meg a vásznon. Ez logisztikai szempontból meglehetősen körülményes, hiszen a stábot, a technikát Debrecenbe kell hozni, és el is kell szállásolni, ám cserébe a forgatási engedélyekhez könnyebben hozzájutottak.

Főszerepre feltörekvő színészeket választott a rendező, rövidebb jelenetekre sikerült nagyobb nevekkel is megegyezni. A sztárok felvonultatása végül meghiúsult, hiszen ők tagjai a Screen Actors Guildnek, annak a színész szakszervezetnek, amely egy sztrájk esetén az egész forgatást megbéníthatta volna.

Debrecen film haon
Komoly technikát vonultattak fel
Forrás: Martin Csaba-Archív

Ismerős arcok ismerős helyeken

Martin Csaba forgatott már Tom Hanks öccsével, Jim Hanks-szel, Steve Guttenberggel vagy épp a Rendőrakadémiából ismert Leslie Easterbrookkal. A most készülő alkotást még ismertebb nevekkel fűszerezték volna, azonban az állandó sztrájkhelyzet arra késztette őket, hogy független produkciót hozzanak létre.

Annyit megtudtunk, jelentősebb magyar színészek is szerepelnek a filmben, ahogyan egy ismert debreceni arc is ránk mosolyog majd a vászonról, erről azonban mi sem mondhatunk többet. A színészek egyébként még nem tartózkodnak a városban, sőt, még az országban sem. A debreceni kiskörúton rögzített képek külső felvételek, melyeket kaszkadőrökkel forgattak. Ezt fogják összevágni a főszereplőkkel felvett, LED-fal előtt rögzített párbeszédekkel.

Júliusban még Debrecenben fognak forgatni, innen indul a stáb augusztusban Los Angelesbe. Ha pedig az utómunkálatok elkészülnek, akár jövő márciusban már a mozivásznon láthatjuk a kész filmet.

Hajnal László

Debrecen film haon
Ismerős helyszíneket láthatunk majd a filmben
Forrás: Martin Csaba-Archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában