Tisztelgés

2023.06.21. 11:42

A munkája lett a végzete: könyvtárat neveztek el a debreceni radiológus professzorról

Forrás: unideb.hu

Az első magyar intézetvezető radiológus professzorról nevezték el a Debreceni Egyetem Orvosi Képalkotó Intézetének könyvtárát. Itt őrzik többek között a professzor által gyűjtött szakmai folyóiratokat, kiadványokat. Az intézetben helyezték el Elischer Gyula domborművét is – adta hírül az unideb.hu.

Elischer Gyulát 1922-ben nevezték ki az egyetem Központi Röntgen Intézetének igazgatójává. Ő volt az első magyar intézetvezető röntgenológus, radiológus professzor. Munkássága révén az intézet rövid idő alatt a magyarországi radiológia egyik centrumává vált. Néhány év alatt korszerű röntgenosztályt alakított ki diagnosztikai és terápiás részleggel, melynek nemzetközi elismerést is szerzett. Elischer Gyula professzort az 1924/25-ös és az 1927/28-as tanévben az orvosi kar dékánjává is megválasztották.

Elischer Gyula munkája során súlyos sugárkárosodást szenvedett, és 54 évesen, 1929-ben elhunyt. Halála után, 1930 májusában megszűnt a Központi Röntgen Intézet, az egyes klinikák röntgenellátása elsősorban a Sebészeti Klinikára hárult.

Az intézet könyvtári dokumentumait is megkapta a sebészet. A könyvek, folyóiratok csak a Radiológiai Klinika újjáalakulását követően, 1963. január 1. után kerültek vissza a Sebészeti Klinikáról. Az Orvosi Képalkotó Intézetben elhelyezett könyvtár a jövőben Elischer Gyula nevét viseli.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában