Újra hasznosan

2023.06.12. 13:24

Nem várt helyről kaptak ajándékot debreceni pedagógusok

Az oktatás bűnmegelőzési hatásaira szerették volna felhívni a figyelmet.

A fogvatartottak ajándéktárgyakat készítettek

Forrás: Czinege Melinda

Fogvatartottak által készített ajándéktárgyakat vehettek át a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum pedagógusai az iskola könyvtárában hétfőn délelőtt.

Szöllősi Lajos, a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet szakmai megvalósítója köszöntőjében elmondta, a Fogvatartottak reintegrációja nevet viselő program 5,7 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő uniós támogatásból valósult meg. Kifejtette, a projekt célja a fogvatartottak foglalkoztatási helyzetének javítása, a helyi közösségek befogadóképességének növelése, valamint a bűnismétlés kockázatának csökkentése.

Szöllősi Lajos
Forrás: Czinege Melinda

– A program a célcsoport fejlesztésére fókuszál személyiség- és kompetenciafejlesztéssel, valamint képzéssel és utógondozással. A projekt a fogvatartottak többsége által igénybe vehető, de az egyéni adottságokhoz illeszkedő fejlesztésekre ad lehetőséget – ismertette. Hozzátette, további cél, hogy az elítélt szabadulásakor belső meggyőződésből és külső segítség igénybevételével képes legyen a társadalom jogkövető tagjává válni.

Az Újra hasznosan nevet viselő jóvátételi felajánlás során a fogvatartottak újrahasznosított papírból készítettek gyümölcskosarakat, papírzsebkendő- és írószertartókat. Ezzel egyrészt a környezetvédelem mellett elköteleződésüket is kifejezték, valamint a felajánlás címzettjeinek kiválasztásával az oktatás bűnmegelőzési hatásaira is igyekeztek felhívni a figyelmet. Kreativitásukkal és munkájukkal hozzájárultak a pedagógusok mindennapi hangulatának javításához, környezetük otthonosabbá tételéhez is

 – mondta Szöllősi Lajos.

A fogvatartottak újrahasznosított papírból készítettek gyümölcskosarakat, papírzsebkendő- és írószertartókat.
Forrás: Czinege Melinda

– Intézményünk művészeti iskola, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákok és a közösség tagjainak a lelkével foglalkozzunk. A reintegráció, a művészetterápia mellett fontosnak tartom, hogy egyfajta szociális érzékenységet alakítsunk ki és tanítsunk, hiszen egy ember személyisége így teljes – mondta Fekete József. A Medgyessy Ferenc Gimnázium igazgatója köszönetét és meghatottságát fejezte ki, amiért iskolájukat választották kedvezményezettnek.

Fekete József
Forrás: Czinege Melinda

Jót tesz a raboknak

– A büntetés-végrehajtási intézetben a foglalkoztatás sokrétű – többek közt oktatás, szakképzés, díjazás nélküli munkavégzés formájában –, azonban a jelenlegi program azok számára indult 2022 októberében, akik a munkáltatásba nem vonhatók be. Ebben a programban 32 fogvatartott vett részt, 21 férfi és 11 nő. A projektbe való belépések folyamatosak, amennyiben valakinek megszűnik a letartóztatása, annak a helyére új fogvatartott kerül be –  mondta a Haonnak Veres László őrnagy. 

Veres László őrnagy
Forrás: Czinege Melinda

A Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokhelyettesének elmondása szerint személyesen tapasztalja meg a mindennapokban a program jótékony hatását, melyre a rabok meglehetősen nagy létszámban jelentkeznek.

– A szakmai vezetők hetente 4-5 alkalommal foglalkoznak több órán keresztül a fogvatartottakkal, akik – ahelyett, hogy a zárkában lennének – hasznosan töltik el az időt. Károkozás és rongálás helyett tervezést, idő- és munkabeosztást sajátítanak el. Bár nem ad szakmai végezettséget számukra, mégis sokkal több készséggel kerülnek ki az intézetből, növelve a munkaerőpiaci esélyeiket is – mondta Veres László.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában