Magas IQ-val

2023.06.04. 11:30

A sztrádán gyorshajtás, IQ-ban az elit: ilyen az élet 130 felett

A kiemelkedő intelligenciaszint gyakran már gyerekkorban megmutatkozik – mondja Kovács Katalin, a Mensa HungarIQa debreceni kötődésű elnöke.

Kovács Katalin szerint iránymutató a Mensa honlapján kitölthető próbateszt is

Forrás: MW-Archív

Harminc éves a legmagasabb intelligenciaszintet jegyző magyar közösség: a Mensa HungarIQa, melynek elnöke 2021 óta a Debrecenben érettségizett és diplomázott Kovács Katalin. A hazai „felső két százalékot” összekötő szervezet vezetőjét a Haon nemrég az intelligencia természetéről és a sokak által elit klubnak tartott Mensáról kérdezte.

A Mensa tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése az intelligenciateszten. A mérési metódus az elmúlt harminc évben változatlan: a lényege, hogy a teszteket előzetesen több ezer, több tízezer, speciális szempontok alapján kiválasztott emberen tesztelik, azaz „sztenderdizálják”. A Mensa-tagság legfontosabb feltétele, hogy ezt a tesztet olyan eredménnyel írja meg valaki, amely eredményre csak az emberek 2 százaléka képes

 – szögezte le először a szakember.

Megjegyezte, hogy nem minden sikeres tesztíróból lesz automatikusan tag, a tesztek kiértékelését minden esetben a felügyelő pszichológus végzi, egyedül ő rendelkezik információval arról, hogy a sikeres tesztíró milyen nemű és korú. 

– Általánosságban elmondható, hogy a tesztírók körülbelül fele-kétharmada megfelelően teljesíti a 2 százalékos eredményt, ami azt mutatja, hogy már önmagában a tesztírás „bevállalása” is komoly szűrőként funkcionál – állítja az elnök, aki maga is 135 feletti teszteredménnyel került a Mensa-tagok közé.

 (Pontosabb adat nem lehetséges, mivel a hivatalos IQ-teszt 135 fölött már nem differenciál). Katalin 2012-ben lépett be a Mensába, eleinte a debreceni helyi csoport tagjaként, majd pár évvel később, Budapestre költözve az ottani programokat látogatta, illetve részese lett az országos szervezet működésének eleinte mint önkéntes, programszervező, később mint a számvizsgáló bizottság tagja. 2020-ban az egyesület kincstárnoka lett, az elnöki posztot 2021 májusa óta tölti be.

Debrecen IQ haon
Az IQ-értékek megoszlása a népességen belül
Forrás: Mensa HungarIQa

Nem gyerekjáték

Hogy milyen egy adott élethelyzetben egy igen magas vagy alacsony intelligenciahányadosú ember reakciója, viselkedése, arra a magyar Mensa elnöke szerint a legjobb példa maga a tesztírás. –  Időnyomás alatt kell sok beérkező információt feldolgozva kiválasztani az egyes feladatokhoz tartozó helyes megoldást.

Az intelligencia, illetve a mentális képességeink normál eloszlásúak, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a középértékhez tartoznak, és minél alacsonyabb vagy magasabb értéket nézünk, annál kevesebb egyén tartozik oda, hasonlóan ahhoz, mint a testmagasságot vagy a testsúlyt vizsgálva

 – fejtette ki. (Így, ha vennénk egy reprezentatív mintát, akkor a görbe egyik végén lennének azok, akik időegység alatt a tesztfeladatok egyikét sem képesek helyesen megoldani, a másik végén pedig azok, akik minden kérdésre jó választ adnak.)

Elmondta, sok mensás beszámol róla, hogy már gyermekkorban megmutatkoztak azok a tulajdonságai, amelyek a tagok nagy részére jellemzőek: az állandó kíváncsiság, az elmélyült érdeklődés egy-egy téma iránt, a logikai játékok szeretete például ilyenek – ez pedig a gyerekek jó részére is igaz. 

– A gyermekkori IQ mérése teljesen eltér a felnőttkori mérési módszertől, a Mensa nem is végez ilyen teszteket, és tagjaink is csak 18 év felettiek lehetnek. A gyermekkori IQ olyan, mint a tornasorban elfoglalt hely – folyamatosan változik, így nem érdemes messzemenő következtetést levonni a pillanatnyi értékéből – mutatott rá Kovács Katalin.

 Úgy véli, a tehetséggondozás hasznos, de ugyanilyen fontos, hogy a gyerek jól érezze magát a bőrében, és minél kiegyensúlyozottabb legyen az élet többi területén is.

Sokszínű szürkeállománnyal

A Mensa HungarIQa jelenleg 4 ezer 700 tagot számol, az egyesület tagjai, tehát a már sikeres teszteredmény birtokában belépő tagok kétharmad része férfi, egyharmad része nő, életkor tekintetében pedig 18 éves kortól 65 felettiig minden korcsoport jelentős létszámmal képviselteti magát.

A Mensa esetében a közös tulajdonság a magas IQ, de az elnök szerint ettől még nem válik elit klubbá. 

Ha a közvélemény szerint így is van, annak talán az az oka, hogy az IQ gyakran együtt jár a műveltséggel, a magas lexikális tudással. A programjaink jóval színesebbek ennél, kirándulni, étterembe járunk, kb. 60 különböző tematikus csoportunk van, a társasjátékok kedvelőitől kezdve az okosotthon-rendszerek fejlesztőin át a színjátszókig, de van társkereső csoportunk és csak tagokból álló befektető cégünk is.

 Egyik jelmondatunk, hogy a Mensa az, amivé mi, a tagok tesszük. Bárki hozhat egy-egy jó kezdeményezést, a 4 ezer 700 tag közül biztosan akad, aki csatlakozik hozzá – mutatott rá. A tagjaik – épp az előbb említett lexikális tudás miatt – sokszor szerepelnek műveltségi vetélkedőkben, kvízjátékokban. Vannak olyan közszereplők, akik kapcsán gyakran merül fel a Mensa-tagságuk is (ilyen például Vitray Tamás), de ez nem kimondottan jellemző.

A Mensa HungarIQa első debreceni IQ-Napját tartották szombaton délután a Debreceni Egyetemen, ahol logikai játékok, fejtörők, előadás várátk az érdeklődőket, no és a porgram végén IQ-tesztíráson próbálhatták ki magukat a vállalkozó szelleműek.

A Mensát 1946-ban alapítottak Angliában. Ma közel 140 ezer tagja van a világ száz országában, aki részt vesz a (Debrecenben is) havi gyakorisággal megszervezett tesztíráson, és eléri a bűvös 130-as számot, csatlakozhat a – mint kiderült, nem is annyira sejtelmesen elit – társasághoz. SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában