Kikapcsolódás

2023.06.11. 20:49

A gyógyvizek völgyében, Egerszalókon jártunk

A négyszázméteres mélységből feltörő 68 fokos gyógyvíz sótartalmának kiválása ritka természeti képződményt varázsol a völgybe. A fehér párával körülvett mészkőtufa kúp egyedülálló látványt nyújt.

Madártávlatból még csodálatosabb a sódomb és környéke

Forrás: Péter Imre

A sódombhoz kiépített sétaút vezet. Alkonyattól a megvilágítás fényeffektusai jóvoltából a hófehér mészkőképződmény a szivárvány színeiben pompázik. A dombot a sétaútról mintegy ötméteres távolságból lehet megfigyelni. Az Egerszalók szimbólumává vált sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található még: Törökország ázsiai részén, Pamukkaléban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Nemzeti Parkban.

A gyógyvizek átjárják testedet és élénkítik lelkedet, megnyugtatják munkától és világtól elkínozott idegeidet. A gyógyfürdők afféle nedves kolostorok, ahol zavartalanul átadhatod tested és lelked a józan és méltányos pihenésnek.

Márai Sándor e gondolata juthat a kiránduló eszébe, amikor Egerszalók, Demjén és Egerszólát településekre érkezik. A Mátra és Bükk ölelésében, a Leskó patak övezte Gyógyvizek völgyében gyógyvizek, szálláshelyek és programok sora várja a látogatót.

Kaptárkövek, barlangok, barlanglakások, lepke múzeum, tájszoba, babakiállítás biztosít érdekes kirándulóprogramot az ide érkezőknek. Demjén termál tava, a 760 méteres barlangfürdője minden korosztályt vonz. Egerszólát olaszrizling borával, Egerszalók a község déli részén a föld mélyéből feltörő gyógyvízzel várja a látogatókat.

A feltörő gyógyvíz enyhén savas jellegével gyógyító hatású fürdőzést tesz lehetővé. Többek között érelmeszesedés, csontsérülések, reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek - idegzsába és ideggyulladás, anyagcser zavarok (köszvény, pikkelysömör, cukorbetegség) és mozgásszervi betegségek, vegetatív idegrendszer zavarai, kötőszöveti és bőrbetegségek ízületi elváltozásai, meddőség, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas. Ivókúra formájában alkalmas túlsúly, epebetegségek és gyomorsav problémák kezelésére.

Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában