Hagyományaink

2023.04.16. 07:00

Most mutatta be a lemezét, de máris új kiadásán dolgozik a Sárándi Férfi Dalárda

Nem telik tétlenül az ideje a sárándi dalos férfiaknak, sok program szerepel az idei naptárjukban.

Három éve készült el az új lemez, de a világjárvány miatt csak most tudták bemutatni

Forrás: Sárándi Férfi Dalárda-archív

Különleges időszakon van túl a 2010-ben alakult, a Sárándi Hagyományőrző Egyesület szárnyai alatt működő Sárándi Férfi Dalárda, hiszen idén március 18-án megtartották második megjelent lemezük bemutató koncertjét a névadó községben. A Kis-Sárrét, a Nyírség, valamint a bihari régió vokális és hangszeres népzenei örökségéből táplálkozó társaság akkor hazafias és hortobágyi dallamokkal, katonadalokkal, baka- és dunántúli borosnótákkal szórakoztatta a közönséget, de az ott lévők hallhatták a megjelent lemez címadó hajdúsági összeállítását is „A sárándi bíró kapujában” címmel. Ezen a CD-n főként új stílusú népdalok szerepelnek, a hallgató azt annak rendje és módja szerinti előadásban követheti. 

Az alföldi dalolásban kevés a díszítés: férfias, érdes, erőteljes pusztai hang ennek a tájegységnek a hangideálja, ilyen a tipikus éneklésmód a vidékünkön. A felvételek még 2020-ban készültek, és a csoport még abban az évben szerette volna be is mutatni a közönségnek, de végül a járványhelyzet miatt mostanáig elhúzódott ez az esemény.

Nagy ünnep volt tehát a márciusi lemezbemutató koncert a dalárda életében, de nem ez volt az egyetlen siker, amit a sárándi csapat elért. Nem az első lemezt adták ki, 2016-ban, az öt éves jubileum idején jelent meg a „Ha kimegyek a sárándi dűlőbe…” című hanganyag, amelyen a dalárda állandó kísérőzenekara, a debreceni Szeredás Népzenei Együttes működött közre. Többszörösen magukénak tudhatják a KÓTA Aranypáva Nagydíját, és a nemzetközi turné sem ismeretlen a csapatnak. 

Tavaly ősszel például arról számolhattunk be, hogy a legmagasabb elismerésben részesült a Sárándi Férfi Dalárda a népdalkörök és népzenei együttesek országos minősítésén.

Immár négy generáció van együtt

Néhány hete Budapesten tűntek fel, a Nemzeti Színházban öregbítették Sáránd jó hírét. Arról, hogy mostanság mivel foglalatoskodik a csoport, Gyönyörű Zsigmond nagyvőfélyt, a dalárda vezetőjét kérdeztük. Elmondta, igen örvendetes hír, hogy öt új taggal bővült a csoport az elmúlt időszakban, az új tagokkal pedig négy generációssá vált a társaság. – Jelenleg 18-an vagyunk, csak férfiak. A legfiatalabb tagunk 14 éves, a legidősebb 80. 2010-ben, az induláskor szintén négy generáció dalolt együtt, azóta most először vagyunk így – osztotta meg.

A csapat létszáma változott, a tagok hozzáállása azonban nem. Most is a közösség, a népdalok szeretete tartja össze a férfiakat. 

Heti egy alkalommal mindig találkozunk és próbálunk, gyakoroljuk a meglévő dalcsokrokat, tanuljuk az újakat, és ha úgy van, akkor egy-egy pohár bor is lecsúszik 

– nevetett fel a vezető.

Gyönyörű Zsigmond
Forrás: MW-archív

A következő időszakkal kapcsolatban elmondta, hogy a trianoni emlékműsorukra készülnek, az elkövetkezendő hónapokban a műsor állomásain dalolnak majd. Lemezbemutató koncertekkel jelentkeznek Erdélyben és Felvidéken, emellett pedig egy újabb CD kiadásán dolgoznak, ehhez még támogatókra van szüksége a csoportnak. Nem tesznek le az elképzelésükről, mert szeretnék megörökíteni az utókornak a dalcsokraikat, többek közt egy karácsonyi kántáló énekekből álló blokkot. 

Ezeket az ünnepi dallamokat egyébként élőben is hallhatja a közönség, hiszen a csoport évről évre kántálni jár, és ez most sem lesz másként.

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában