Egészségügyi ellátás

2023.04.25. 15:32

Modern fogászati térré vált egy debreceni sulirendelő

Harminchat éves eszközt cseréltek le a Kazinczy-iskolában, 7 ezer 200 gyerek örömére.

Papp Csaba, a DAEFI igazgatója (balról), Varga Anett doktornő, Széles Diána alpolgármester, Csaholczi Attila és Varga András önkormányzati képviselők

Forrás: Molnár Péter

Újabb modern fogászati egységet adtak át kedden a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A szék és a hozzátartozó berendezés a negyedik a szolgálatba állítottak sorában, összesen kilencet vásárolt a város bruttó 61 millió forintért, s további ötöt felújíttatott. 

Az államilag támogatott iskolafogászati rendszer magyarországi sajátosság, Debrecenben 42 ezer tanuló szűrését végzik 28 körzetbe szervezve. Amikor megkaptuk a feladat szervezését, azt tapasztaltuk, a géppark kissé elöregedett. Itt, a Kazinczyban egy 36 éves eszközt cseréltünk le az önkormányzat segítségével

 – mondta Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója az eseményen. A Margit téri intézethez két óvoda és négy iskola tartozik, több mint 7 ezer 200 gyerek szűrését és kezelését végzik itt el Varga Anett doktornő vezetésével.

Debrecen iskola fogászat haon
A legmodernebb eszközökkel dolgoznak az iskolafogászaton
Forrás: Molnár Péter

Széles Diána alpolgármester felidézte, hogy az ő gyermekkorában a város két pontján működő rendelőkben gyülekeztek évente kétszer fogászati ellenőrzésre. A hat-nyolc osztály közös várakozásáról zsivajos, stresszes és kapkodós képeket őriz. 

A mostanra a körzetekbe hozott szolgáltatás család- és gyerekbarát. A szünetben vagy aktív tanítási idő végén – időpontfoglalás után – fogászati ellátásban részesül az a gyerek is, akinek nincs más lehetősége, ráadásul modern eszközökkel és a magánfogászatokon is használt magas minőségű alapanyagokkal.

 Elhangzott, a covid időszaka előtt a rosszfog-arány egy alatt volt a DAEFI ellenőrzése alatt lévő 3 és 18 év közötti debreceni diákok között, a pandémia során 2,4-re emelkedett ez a szám, ám azóta 1,5-re csökkent. Ez a mutató bizonyítja, mennyire fontos ez a szűrési tevékenység.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában