Jubileum

2023.04.21. 15:45

Immár ezüst és színesfém érme is őrzi a Hortobágyi Nemzeti Park jubileumának emlékét – fotókkal

A Hortobágyi Nemzeti Park alapításának fél évszázados jubileuma alkalmából 15 ezer forint névértékű ezüst, valamint 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója szerint a jubileum jó alkalom arra, hogy még több embert megszólítsanak

Forrás: Molnár Péter

Nem ez az első különleges, téglalap alakú, nemzeti parkot bemutató emlékérme, melyet a MNB kibocsátott; a kezdeményezés 2010-ben indult útjára, s azóta az Őrségi, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly, a Bükki és a Kiskunsági Nemzeti Park emlékét is őrzi már érem, melyek tervezése egytől egyig Kereszthury Gábor iparművész nevéhez köthető. 

A sorhoz most a Hortobágyi Nemzeti Park is csatlakozott, az újonnan kibocsátott emlékérmeket hivatalosan április 21-én, pénteken mutatták be a Hortobágyi Csárdában.

A ceremónián Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója kiemelte: sokféleképpen nézünk a pusztára, mindenkinek vagy egy-egy Hortobágya. – Éppen ezért örültem annak, amikor megnéztem az érméket, és láttam rajtuk a hortobágyi tájat megjelenni. Úgy gondolom, remekmű készült – emelte ki. Az elmúlt 50 esztendőt tekintve elmondta, hogy bár a természetvédők sokat tettek mindeddig a pusztáért, de még tovább kell menni az ügyért. 

Az idei, jubileumi év egyik legfontosabb feladata, hogy még több emberhez elvigyük Hortobágy jó hírét. Nem haladunk rossz úton, példaértékű összefogás rajzolódik ki Hortobágyon az önkormányzat, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Park között. Mindezt tökéletesen tükrözik a látogatói létszámok. 2014-ben a Lovasnapon 4-5 ezer ember volt, a legutóbbin már 20 ezer. Ha a közös rendezvényekről, a be- és kihajtásról beszélünk, akkor a mintegy 1000-1500 főről több mint tízezerre emelkedett a látogatói létszám.

 Azt gondolom, hogy az idei évben az ötvenedik évforduló alkalmas arra, hogy még több embert meg tudjunk szólítani, és ehhez kiváló eszköz az emlékérme is – fejtette ki Medgyesi Gergely Árpád.

Ismeretterjesztés, a nemzeti értékeink bemutatása

A MNB által kibocsátott emlékérméket nem a mindennapi fizetési forgalomban való használatra készítik, azok elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a nemzeti értékeink bemutatása, a rajtuk szerepelő névérték a gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

 A Hortobágyi Nemzeti Park 50 éves jubileumára készült emlékérméket Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója mutatta be a találkozón. – Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el – ismertette, és arra is emlékeztetett: az MNB már 54 éve bocsát ki emlékérméket az ország jelentős történelmi, tudományos, kulturális eseményei kapcsán.

A magyarországi nemzeti parkokat bemutató sorozat részeként megjelent érmék a témaválasztásukban, a motívumvilágukban minden esetben az adott nemzeti parkra jellemző állat- vagy növényfajt jelenítik meg, míg a hátlapjukon egy tájrészlet vagy látképszerű épületábrázolás szerepel. 

Hergár Eszter elmondta, a Hortobágyi Nemzeti Park esetében a címerállatként is kiemelt darumadár, illetve a pusztai látkép a gémeskúttal a középpontban került az érmékre.

 – Az előoldalon a táj egyik legjellegzetesebb állatfajának számító, vízben gázoló darumadarak csoportja látható. Az ábrázolást jobbról a „DARU” felirat zárja le. Ezen kívül az előlapon kaptak helyet az emlékérmék kötelező alaki kellékei, bal oldalon a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon egymás alatti két sorban, fent a „15000”, illetve „3000” értékjelzés, valamint „FORINT” felirat, lent a „Bp.” verdejel és a „2023” verési évszám olvasható. A hátoldalon a hortobágyi pusztai látkép jelenik meg, háttérben a napkoronggal, középpontjában egy egyedi tájértékkel bíró gémeskúttal, amely a mai napig találkozási pontként szolgál az emberek és a természet számára. A központi motívum felett a „HORTOBÁGYI NEMZETI PARK” felirat olvasható. Az emlékérméket tervező Kereszthury Gábor iparművész mesterjegye a hátoldal bal alsó sarkában található – részletezte.

A 15 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat réz és nikkel ötvözetből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos. Az emlékérmékből 5-5 ezer darab készíthető, az ezüstből tükörfényes, a színesfémből selyemfényes kivitelben.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában