Ínycsiklandó finomságok

2023.04.22. 16:43

Polgáron pite lesz a hurkából - fotókkal, videóval

Megismerkedtünk a recepttel és annak történetével is.

Forrás: Kiss Annamarie

Tízéves hagyományra tekint vissza, és immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Polgáron a Hurka-pite Fesztivált a város főterén. A helyi disznótoros különlegesség nevét viselő rendezvény kiváló lehetőség, hogy a település közösségei egy jó hangulatú, közös programot töltsenek együtt. Ezúttal hét csapat mérte össze böllér- és szakácstudását. A helyiek mellett pedig érkezett csapat Tiszaújvárosról és Tiszadobról is. Utóbbi az idei fesztivál díszvendégeként. A Hajdú Online stábja pedig már a reggeli órákban megérkezett, hogy a Fesztivál Tanács nem hivatalos tagjaként felmérje az illatokat, ízeket és a hangulatot.

Forrás: Kiss Annamarie

– Az elődeim 250 évvel ezelőtt is polgáriak voltak. Igaz, negyven éve már nem itt lakom, de az 1970-es években a helyi Művelődési Központ igazgatója voltam – mesélte C. Tóth János, Polgár díszpolgára. A népművelő-történész szakembertől megtudtuk: a polgári disznótorosok különleges étele a hurka-pite, amelyet sehol máshol nem készítenek. Az alapja ugyanaz, mint a véres hurkáé, azonban nem bélbe töltik, hanem tepsibe rakják, kicsit felengedik tejjel, mintha sütemény lenne, bemetszik a tetejét és sütőbe rakják. – Mindig felteszik a kérdést, és honnan van ez az étel? Miért különleges? Hiszen itt a Hajdúság szélén, a Hortobágy mellékén miért nem úgy főznek, mint a többiek? Ennek a magyarázata egyszerű. Polgár már 800 éve is lakott település volt, azonban a történelem viharai miatt többször elnéptelenedett, elpusztult. Az újonnan idetelepült, más tájakról érkezők pedig hozták magukkal a saját hagyományaikat, köztük a konyhaművészetüket – magyarázta a helyi különlegesség eredetét.

Ezután, immár felvértezve a nap sztárétkének ismeretével, belevetettük magunkat a munka sűrűjébe és a malacfeldolgozó brigádok felé vettük az irányt. Rapcsák Attilához fordultunk, aki az Élet Virága Egészségvédő Egyesületet tagjaként segédkezett a munkálatokban. – Ez az alkalom épp nem az élet virága, hanem inkább a vége, de ne legyünk álszentek: ahhoz, hogy mi finom hurkát-kolbászt csináljunk, bizony ennek a kismalacnak kellett áldozatul esnie – jegyezte meg nevetve. Mint megtudtuk, eddig minden alkalommal részt vettek ezen a fesztiválon, tavaly övék lett a legjobb hurka-pite. Mint fogalmazott, fontos, hogy a Valentin-nap vagy a Halloween mellett a magyar hagyományok megtartására is fordítsanak időt.

A város főtere reggel 8 órakor élettel volt teli. A főzőcsapatok portájukon sürögtek-forogtak, hogy a legfinomabb ízekkel kínálhassák meg vendégeket és a zsűrit. Külön érdekesség volt, mint megtudtuk, hogy a fesztivált eddig mindig húsvétot megelőzően szervezték meg. Az idei viszont másképp alakult, melynek hatására, a böjti időszakot magunk mögött tudva, a helyi katolikus egyházközség is nevezett a főzőversenyre.

Polgár és Tiszadob kapcsolata egészen 2007-ig nyúlik vissza, amikor is a két település egy közös pályázaton kezdett el dolgozni, melynek eredményeként 2009-re egy térségi járóbeteg szakrendelőt alakítottak ki a városban. – A díszvendég az nem azt jelenti, hogy idejön-e és leül-e és nézelődik, hanem a díszvendégnek valamit hozni kell a településéről. Mi is így tettünk, így elhoztuk azokat a termékeket, amelyeket az önkormányzat állít elő – mondta kérdésünkre Bán György polgármester. Mint kifejtette, 2015 óta tartanak szarvasmarhákat, amelyeknek a tejét a közétkeztetésben használnak fel. Gyártanak belőle joghurtot, sajtokat is. Így ezekből hoztak kóstolót. – A kollégáim készülnek egy különleges kolbásszal, ahol össze próbáljuk házasítani a sertéshúst a szarvasmarha tejéből készült sajttal. Tehát lesz egy olyan külön kóstolónk, ahol füstölt sajt is lesz kolbászba töltve – emelte ki. A csapatok vendégszeretetével élve (de nem visszaélve!) mi is megkóstoltuk a különleges hurka-pitét. Már az első falat után megkérdeztük: ugye még kérhetünk belőle? 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában