Konferencia

2023.04.21. 19:08

A tanár ajándékba kapott talentummal szolgál, s azt sokszorosítja

Az Országos Református Tanáregyesület debreceni ünnepségén a pedagógusok jövőjéről beszélt a helyettes államtitkár.

Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület (TTRE) püspöke

Forrás: Kiss Annamarie

Az Országos Református Tanáregyesület Debreceni első közgyűlésének tagjai egy 1902-ben készült fekete-fehér fotóról tekintettek utódaikra pénteken a Református Kollégium Dísztermében. A közösség és a tagok neve ugyan változott, ám a helyszín, az azt betöltő lelkület, az Úrtól kapott talentum megsokszorozásának belső igénye – tanárok és tanítványok tekintetében egyaránt – semmit sem módosult.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

Az egyházkerület kétnapos konferenciát szervezett a kettős jubileum alkalmából, emlékezvén az egyesület 120 éves megalakulására, majd a bő harminc évvel ezelőtti újraalakulásra.

A jelenlévőket Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda vezetője köszöntötte, majd Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület (TTRE) püspöke szólt.

Elmondta, a konferencia igei megnyitója kapcsán két szó zsongott benne: az igyekezet és a számadás. – Igyekezet nélkül nincs tanári munka. Számadás nélkül hálátlanok lennénk. Magam is a tanáregyesület tagja volnék, ha a püspöki szolgálat feladatai nem vonnának el tőletek engem. Tudom, hogy micsoda aggodalmaskodásokat, milyen vádakat kellett elhárítani 1902-ben, ám az „együtt többre megyünk” jegyében mégis megalakult ez a csodálatos egyesület – fogalmazott. Hangsúlyozta, az esemény lehetőséget ad végiggondolni, mennyi igyekezet kellett a 120 évvel ezelőtti el- és a 30 évvel ezelőtti újrainduláshoz, valamint Máté evangéliumának példázata nyomán (Mt 25,14-30) megerősíteni magunkban, hogy az Úrtól ajándékba kapott talentumokat munkába kell venni és kamatoztatni.

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda vezetője
Forrás: Kiss Annamarie

A pedagógusbér emelése nélkülözhetetlen

A rendezvényen Kisfaludy László, köznevelési helyettes államtitkár a köznevelés megújítását célzó tervekről tartott előadást.

Elhangzott, március elején a kormány közzétette a pedagógusbérekkel, a közneveléssel kapcsolatos csomag első változatát, amelynek részleteiről azóta is folyamatosan egyeztetnek az érintettekkel, az őket képviselő szervezetekkel és rengeteg írásos véleményt fogadnak. Kijelentette, a béremelés egyértelműen fontos, nélkülözhetetlen és régóta időszerű lépés. Ennek elsőre kedvezőnek tűnő mozzanata volt az Európai Bizottsággal való tavalyi tárgyalás, amelynek eredményeként jelezték a hozzájárulási szándékukat. Ezt azonban egy olyan pénzügyi finanszírozási csomag részévé tették volna, amely más intézkedésekkel együtt kezel sok hazánknak járó forrást, így hiába teljesítették a köznevelésért felelős politikusok az elvárásokat, más ügyek okán még nem jutottak hozzá a szükséges pénzhez. – Nem adtuk fel a küzdelmet, a jövő héten is tárgyalunk ez ügyben – jelentette ki. A tervek szerint 2025-ig a pedagógusbérek értéke növekedjen, úgy, hogy a diplomás átlagbérhez képest a mostani nem túl dicsőséges arány jelentős mértékben javul, míg 2030-ig ennek megtartására törekednek, azaz kis mértékben évente emelnek.

Kisfaludy László, köznevelési helyettes államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

Szólt arról a pedagógusokra és köznevelésben dolgozókra, mint egységes hivatásrendre tekintő sajátos, ágazatspecifikus önálló szabályozás tervéről, amely a legtöbb elemében eddig is létező törvényi kötelezettségeket emel egy helyre és igyekszik egyszerűsíteni. Ilyen a szabadságra, felmondásra vonatkozó szabályozási elem, a státusztörvény, vagy a digitális eszközökbe való munkáltatói betekintésről szóló részlet. Hangoztatta, rengeteg minden változik az eredetileg közzétett első körös szöveghez képest. Nem szándék, hogy a privát eszközöket bárki ellenőrizze. A heti 48 órás munkaidőről úgy nyilatkozott: ez egy létező szabály és annak idején épp a munkavállaló védelmére alkották felső határként.

Forrás: Kiss Annamarie

Említette a nagyarányú hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó kollégák többletjuttatását, beszélt a belső értékelésről és arról, hogy az óraszámok csökkentésére pillanatnyilag nem áll rendelkezésre a megfelelő humán- és anyagi erőforrás, de reméli, a béremelés fiatalokat vonz majd a pályára és néhány év múlva újratárgyalható lesz ez a kérdés.

A politikus előadása után a Országos Református Tanáregyesület két korszakának mai tanulságait ismertette dr. Győri János a TTRE Közgyűjteményeinek gyűjteményi igazgatója, majd kerekasztal beszélgetésekkel folytatódott a program.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában