Hi! Tech Girls

2023.04.24. 12:00

A műszaki karrierlehetőségekkel ismerkedtek debreceni középiskolás lányok - fotókkal

Előadásokon és gyárlátogatásokon is részt vettek a fiatalok.

Forrás: Kiss Annamarie

Középiskolás lányoknak szervezett április 24-én programsorozatot a debreceni Sensirion Hungary Kft. és a Neopac Hungary Kft. A Hi! Tech Girls in Debrecen névre keresztelt kezdeményezés célja, hogy a fiatalok körében a STEM (az angol science, technology, engineering and mathematics szavakból alakított mozaikszó, mely a tudományos-technológiai tudományágak és a kapcsolódó tanfolyamok megjelölésére szolgál – a szerk.) tárgyak népszerűsítése, a high-tech cégek élményszerű bemutatása és a pályaválasztás megkönnyítése.  

A Sensirion debreceni üzemében tartották a program megnyitóját, amelyen mintegy negyven középiskolás lány vett részt a Medgyessy, a Csokonai, az Ady, a Fazekas és a Huszár Gál gimnáziumokból, a Péchy Mihály Építőipari Technikumból, a Református Kollégiumból, a Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumból, a Vegyipari Technikumból és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumából.

Svájcban büszkék vagyunk arra, hogy a stabilitást, a fenntarthatóságot és a nemek közötti egyenlőséget is támogatjuk. Ez utóbbi fenntartása fontos és nagy kihívás számunkra, de szem előtt tartjuk minden területen: a kormányzatban, a cégek igazgatóságaiban, az intézményekben egyaránt támogatjuk. Nagy előrelépés számunkra, hogy műszaki területen öt államtitkárunk is nő

– mondta köszöntőjében Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete. A diplomata hangsúlyozta, fontos feladat, hogy a fiatal lányokban tudatosítani kell, hogy ők is választhatnak olyan szakmákat, mint a férfiak. 

Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete
Forrás: Kiss Annamarie

– Mindkét lányom műszaki területen helyezkedett el, így magam is hitelesen tudom bizonyítani, hogy igenis van keresnivalója a hölgyeknek a műszaki tudományok területén – tette hozzá. 

Oláh Csaba, a Neopac ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

Oláh Csaba, a Neopac ügyvezetője kiemelte, a mostani alkalom kiváló lehetőség, hogy a fiatalok betekintést nyerjenek a két gyár életébe, jobban megismerhessék azok működését.  

Amikor egyetemre jártam, akkor 500 hallgatóból mindössze 5 leány volt. Ez az arány a mai napra sem változott túl sokat. Ezért szeretnénk most megmutatni, hogy helyetek van itt, ezen a pályán

 – szólt a hallgatósághoz Ábrahám László.

A Sensirion ügyvezetője a megnyitót követően kérdésünkre elmondta, a napot egy plenáris előadással kezdték, ahol a fiatalokkal beszélgettek, majd levetítettek nekik egy olyan filmet, melyben egy gyakorló mérnök hölgy mutatta be, hogyan szerepel ezen a pályán.

Ábrahám László, a Sensirion ügyvezetője
Forrás: Kiss Annamarie

– A nap folyamán előadásokat tartunk a középiskolás lányoknak a termékeinkről, majd gyárlátogatásokon vesznek részt, ahol fel tudják tenni kérdéseiket – ismertette a programot. Céljuk, hogy így motiválják őket a műszaki pálya választására, hogy később akár villamosmérnökként, mechatronikai- vagy gépészmérnökként találják meg a hivatásukat. – Örömmel konstatáltuk, hogy nagy az érdeklődés, a múlt hét második felében már beteltek a meghirdetett helyek, de annak sem kell aggódnia, aki most lemaradt. Hagyományteremtő szándékkal indítottuk el ezt a programot – árulta el Ábrahám László. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában