Húsvét

2023.04.07. 11:30

Fontos információk a hosszú hétvégére: nyitvatartások, menetrendek, parkolás és ügyeletek

Összegyűjtöttünk minden fontos információt a húsvéti hosszú hétvégével kapcsolatban.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Április 7-én, pénteken már nincsenek nyitva az üzletek, a plázák, a bevásárlóközpontok, a hiper- és szupermarketek és az üzletláncok sem. Szombaton, vagyis április 8-án azonban újra kinyitnak, normál nyitvatartás szerint. Másnap, vagyis húsvétvasárnap azonban újra bezárnak és legközelebb csak április 11-én, kedden lehet újra boltba menni.
A benzinkutak munkaszüneti napokon, jelen esetben most húsvétkor is nyitva tartanak. A gyógyszertárak ügyeleti rendben működnek: Debrecenben majdhogynem a Hajdú-bihari Napló székháza mögött, pontosabban Piac utca 16., valamint a Csapó utca 1. szám alatt található patika nyitva lesz. A megyék nagyobb városainak ügyeleti gyógyszertárainak listáját megtalálhatjuk az alábbi linken.

Az ünnepek alatt a lottózók bezárnak, csak az olyan benzinkutakon, dohányboltokban lehet majd feladni a szelvényeket, amik munkaszüneti napokon is nyitva tartanak. A nemzeti dohányboltok közül igen csekély mennyiség fog kinyitni az ünnepek alatt, de az éjjel-nappali üzletek az elmúlt évek tapasztalati alapján nyitva lesznek majd a munkaszüneti napokon is.

Közlekedés és parkolási

A DKV járatai április 7-én, pénteken üzemkezdettől, április 10-én, hétfőn üzemzárásig a villamosok helyett 1V és 2V jelzésű villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat. A húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet alatt az autóbuszok, trolibuszok és a villamosok közlekedési rendje is módosul.

Érvényes menetrendek:

– április 7., péntek: ünnepnap, munkaszüneti napi menetrend

– április 8., szombat: szabadnapi menetrend

– április 9., vasárnap: ünnepnap, munkaszüneti napi menetrend

– április 10., hétfő: ünnepnap, munkaszüneti napi menetrend

– április 11., kedd: tanszünet, munkanapi menetrend

Az Auchan vásárlói járatok április 7-én, április 9-én és április 10-én nem közlekednek.

Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok közlekedési rendje. A MÁV-START járatai április 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat.
A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

Április 7-én, nagypénteken a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok. Április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.
A húsvéti ünnepek alatt módosul a parkolás rendje Debrecenben. Nagypénteken, illetve húsvétvasárnap és hétfőn az autósok díjmentesen parkolhatnak a város felszíni fizető várakozóhelyein.

A DV Parking felhívja a figyelmet, hogy a mélygarázsokban és a debreceni repülőtér parkolójában ezeken a napokon is díjköteles a várakozás. Fizetni kell a várakozásért a felszíni parkolókban és a mélygarázsokban egyaránt, április08-án is, amikor a szombati parkolási rend marad érvényben.

Ügyelet

A debreceni felnőtt- és gyermek háziorvosi ügyeleti ellátást az Országos Mentőszolgálat biztosítja a Debreceni Egyetem Klinikai Központ területén. A felnőtt alapellátási ügyelet a Sürgősségi Klinikán, a gyermekgyógyászati ügyeleti ellátást pedig a Gyermekgyógyászati Klinikán valósul meg, ami munkaszüneti és ünnepnapokon folyamatosan, napi 24 órában működik. Ha bármilyen ügyeleti ellátásra van szükségünk a +36 52 506 303 diszpécseri telefonszám éjjel-nappal hívható.

Háziorvosi ügyelet

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika – 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Az ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

Házi gyermekorvosi ügyelet:

Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika – 4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98.

Ügyeleti ellátás: +36 52 506 303 telefonszámon érhető el.

Traumatológiai ügyelet

DEKK Kenézy Gyula Campus a Bartók Béla út 2-26.

Telefon: +36 52/511–777 Információs vonal: +36 80 204 414

Fogorvosi ügyelet

Ünnepnapokon 7:30 – 13:30 között tart nyitva a Debrecenben a Rákóczi utca 7. szám. „B” jelű rendelőben. Az alábbi telefonszámon lehet őket elérni: +36 52 420 371 vagy +36 30 2717 600

Állatorvosi ügyelet

Vezér Állategészségügyi Centrum
4032 Debrecen, Böszörményi út 193.

Ügyelet ünnepnapokon: 12:00 – 16:00

Városi ügyelet központi telefonszáma: +36 30 565-9255

Minden héten más rendelő a városi ügyeletes, ezért mindenképpen fontos a telefonos egyeztetés! 

 


20150215_0002_REV.jpg


MW-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában