Jó helye lesz a támogatásnak

2023.04.28. 16:03

Debreceni alapítványnak is jut a 16 milliárdos támogatásból

Lakhatásra, nappali ellátóra és korszerűsítésre költenek, valamint egy mikrobuszt is vásárolnak.

Forrás: Facebook/Fény felé alapítvány

Huszonöt civil, kilenc egyházi és egy önkormányzati fenntartó nyert el 100 millió és 1,2 milliárd forint közötti – összesen 16 milliárd forintnyi – összeget, amelyből vásárolhat új ingatlant, felújíthatja a meglévő épületeit, bővítheti a szolgáltatásait – például bevezethet gyógytornát az ellátottaknak –, vagy beszerezhet kisbuszt is – közölte az MTI beszámolója szerint Fülöp Attila az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok (ÉTA) Országos Szövetségének XV. kerületi székhelyén pénteken.

Az államtitkár arról beszélt, hogy régen, ha valaki intézményi bentlakásra kényszerült, akkor csak nagy állami intézményben lehetett elhelyezni, de a kormány úgy döntött, ezt a rendszert felszámolja, és az önálló élethez szükséges infrastruktúrát biztosítja. 

Ez a támogatott lakhatás, amely családias körülményeket biztosít az ellátottaknak, és segíti a társadalmi integrációt, a részvételt a közösségi életben

 – fűzte hozzá Fülöp Attila, jelezve, eddig már több mint háromezren költöztek ki nagy intézményekből.

Papp Ágnes, az ÉTA elnöke elmondta, az 1997-ben alakult szövetség az értelmi fogyatékossággal és halmozott fogyatékossággal élő embereket, családtagjaikat, valamint az őket támogató szakembereket segíti. Hozzáfűzte, jelenleg 66 tagszervezetük van országszerte, amelyek 9-10 ezer emberrel állnak kapcsolatban, a pályázaton pedig nyolc tagszervezetük is eredményesen indult el. 

Suller Attiláné, a debreceni Fény Felé Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, a pályázatnak köszönhetően megduplázzák az elmúlt 30 év alatt elért eredményeiket.

Az alapítvány szintén vásárol mikrobuszt, vesznek házakat, amelyekben megvalósulhat a támogatott lakhatás, továbbá a családban élők számára új nappali ellátót alakítanak ki, és korszerűsítik a meglévő épületeiket – ismertette az elnök.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában