Színházi Olimpia

2023.04.12. 18:02

A világ idei legnagyobb színházi eseményére készül Debrecen

Magyarország szervezi a 10. Színházi Olimpiát, melyen a cívisváros is előkelő szerepet kap a következő három hónapban.

Forrás: Kiss Annamarie

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) adja a 10. Színházi Olimpia gerincét, melynek ebben a jubileumi évben Debrecen is helyszíne lesz. A város olimpiai programsorozata nemrég a virágvasárnapi keresztúttal kezdődött el, mely az összefogás hirdetése mellett a színházi olimpiát is hirdette. Budapest, Győr, Miskolc és Veszprém is csatlakozott a nagyszabású seregszemléhez, melynek debreceni programjairól szerdán a Csokonai Fórumban volt szó.

Puskás István alpolgármester elmondta, hogy Debrecenben 2023 főszereplője nemcsak a színház lesz, hanem a Csokonai 200 forduló apropóján készülő új épület egyaránt. 

– Fontos nemzetközi eseménybe fűzi Debrecen színházi kultúráját a Színházi Olimpia. A város belső összetartó erejében évszázadok óta fontos szerepe van a kultúrának, illetve meghatározó összekötő szerepe a nagyvilággal. Debrecen mindig egyfajta felelősségvállalással volt a régió iránt, az idei programok is ennek a fejezetnek részei lesznek – fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy nemcsak a város lakosainak hoz el számos színházi élményt, hanem a régió számára is meghatározó találkozási pont lesz a 10. Színházi Olimpia.

Debrecenben is randevút adnak majd egymásnak a kő- és bábszínházak, nagy találkozásokat várhatunk, melyekből új együttműködések születhetnek 

– mutatott rá végül.

A kőszínháztól a diákszínpadig

Vidnyánszky Attila, a találkozó művészeti vezetője számokban is összegezte az eseménysorozatot: 58 ország, 400 társulat, 750 előadás és 7500 résztvevő működik közre az áprilistól július 1-ig tartó fesztiválon. – Ekkora színházi esemény nem volt még Magyarországon, az olimpia emellett a világ idei legnagyobb színházi eseménye – hangsúlyozta. Kitért arra is, hogy Magyarországon több mint 100 partnerrel nemcsak Budapest és a Nemzeti Színház, hanem a pajtaszínházaktól az amatőr társulatokig és a gyerek- és diákszínjátszók is főszerepet kapnak április 1. és július 1. között.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója úgy fogalmazott: az olimpia alkalmat teremt arra, hogy minden színház megmutassa az ars poeticáját, a társulatok pedig olyan darabokkal érkeznek, melyek megmutatják, mit gondolnak a színházról.

A debreceni társulat három kiemelt előadással jelentkezik május 11-től: A Mester és Margarita, a Raszpuyin és a Finálé képviseli majd a Csokonai Színházat. – Fontos, hogy nem verseny, hanem szemle lesz az olimpia, mely a magyar színházi élet változatosságát is reprezentálja.

Bábosok és amatőrök is jönnek

Asbóth Anikó  a Magyar Bábművészek Szövetségének elnökeként elmondta, hogy a Debrecenben is megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó szintén az olimpia égisze alatt zajlik majd. 332 előadás, 9 workshop, 57 hazai, 53 külföldi és 7 határon túli résztvevő összesen 4 kontinensről: ezek a bábos találkozó meghatározó paraméterei.

Hisszük, hogy a világot akkor menthetjük meg, ha az emberek együttműködnek, közösen pedig mindig jobb játszani, mint egyedül 

– vélekedett.

Láposi Terka, a kiállítások művészeti vezetője kiemelte, a találkozón arra is választ kaphatnak, hogy a bábművészek miként tudják megfogalmazni identitásukat a 21. században. Harminchat bábelőadás lesz május és június hétvégéin, a világhírű a Kemény Henrik-hagyaték pedig labirintusszerű kiállításban is megmutatkozik majd Kossuth utca 1. szám alatt. Regös János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke a Színházi Olimpia berkein belül megrendezett AITA/IATA Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztiválról beszélt, mely június 19. és 25. között lesz Debrecenben. Többek között Sri Lankáról, Marokkóból, Franciaországból és Japánból érkeznek majd művészek, produkcióik pedig nemcsak földrajzi, hanem műfaji változatosságot ígérnek. 

Ezek az ingyenes előadások esténként a Csokonai Fórum színháztermeiben kerülnek majd színpadra.

A seregszemle részletes programjáról ITT lehet tájékozódni, a portálon az ajánlók mellett alkotókkal és külföldi művészekkel is közzétesznek majd interjúkat. A jubileumi Színházi Olimpia Budapesten nyílik meg április 14-én, pénteken.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában