Természetvédelem

2023.03.20. 12:19

Vízkormányzással óvják a Polgári-halastavak változatos élővilágát

Nagy kihvást jelent ez a tavalyi aszály után.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A 2022-es év kiemelkedő szárazsága a természet valamennyi szegletében éreztette hatását. Szerencsére az őszi-téli időszak jelentős csapadékhozama valamelyest egyensúlyozta a nyár végéig tartó, kritikus állapotokat. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálatának mindig kiemelt feladata a meglévő vizek, víztestek megőrzése a tájban. A tavalyi év ebből a szempontból különösen nehéznek bizonyult, ugyanakkor ráirányította a figyelmet a vízgazdálkodás fontosságára – írja Facebook-oldalán a HNPI.

Az élővilág érdekében elérendő célokat legtöbbször a zsilipek, zsiliprendszerek nyitásával, zárásával és gyakori ellenőrzésével érhetik el az őrök. Együttműködnek továbbá a gazdálkodókkal, valamint a vízügyi igazgatóságok szakembereivel, hogy természetvédelmi szempontból – nemkülönben legtöbbször gazdálkodási érdekeket is segítve – a lehető legkedvezőbb állapotot hozzák létre.

A pusztai vízállások, valamint a tavak vízszintje a költési szezon kezdetével különösen fontos számos élőlénycsoport számára – köztük az ilyen élőhelyekhez kötődő madárfajoknak. A víz jelenlétével, szintjének változtatásával elősegíthetjük a számukra kedvező élettér fenntartását vagy kialakulását és segíthetjük a fészkelésüket. A hortobágyi tájban a felszíni vizek minél hosszabb ideig tartó visszatartása a szikes élőhelyek megőrzésének szempontjából is kiemelt fontosságú. 

A szikes talajokhoz kötődő növénytársulások fejlődéstörténete tízezer éves nagyságrendben mérhető, és fennmaradásukhoz elengedhetetlen a táji léptekben gazdag, időszakos vízborítás

– részletezi bejegyzésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

– A Polgári-halastavakon egész évben törekedtünk eltérő mederteltségű állapotban lévő medencék létrehozására és fenntartására. Célunk, hogy minél változatosabb és mozaikosabb élőhelyet teremtsünk és tartsunk fenn a különféle madarak és egyéb élőlény csoportok számára – hangsúlyozzák. 

Mint írják, minden madárfajnak megvan a sajátos élettere. A tavak nádasaiban, kolóniákban költő gémfélék számára elengedhetetlen fontosságú a fészkelés teljes időtartamában bizonyos vízmélység jelenléte a fészkek alatt. A partimadarak jellemzően a nedves iszapfelületeket vagy a parti zóna sekélyebb vizű területeit részesítik előnyben. A bukórécék, a vöcskök vagy a vadludak a mélyebb vizeket kedvelik táplálkozás, pihenés vagy éppen fészkelés szempontjából. Több védett és fokozottan védett faj rendszeresen előfordul a halastavakon. A bőséges táplálék természetesen vonzza a környék ragadozó madarait is, így nem ritka látvány a rétisas, de folyamatosan megfigyelhetőek a gyakoribb fajok, mint a szürke gém vagy a nagy kócsag is. 

A Polgári-halastavakon jelenleg nem folyik üzemi haltermelés. Itt kizárólag a természetvédelem érdekében történnek a beavatkozások. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park részeként országos védettséget élvez, valamint a Natura 2000 hálózat része. Az itt élő természeti értékek zavartalanságának biztosítása érdekében engedély nélkül tilos a belépés! 

– figyelmeztet a HNPI.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában