Mindennapi vizünk

2023.03.22. 13:44

Vasas vizet is kóstoltak a debreceni óvodások a víz világnapján - fotókkal!

A debreceni nagycsoportos ovisok testközelből megnézhették, miként jut el a kútból a szűrt víz az otthonaikba.

A víz útjával ismerkedtek a gyerekek

Forrás: Kiss Annamarie

A Liget Óvoda két telephelye, a Tessedik és a Babits utcai intézmények nagycsoportos kisgyermekei látogattak el március 22-én a víz világnapja alkalmából a Debreceni Vízmű Zrt. II. számú Víztermelő üzemébe. Olajos István, a Debreceni Vízmű Zrt. víztermelési üzemvezetője volt segítségükre és vezette körbe a kicsiket és a velük érkező nyolc pedagógust az üzemben. A programon jelen volt Katona Erzsébet önkormányzati képviselő, aki a Haon-nak arról beszélt, miként segíti az óvodások környezeti és fenntarthatósági nevelését ez a program. Többek közt kiemelte, nagyon fontos, hogy a gyermekek már ilyen pici kortól megtapasztalják és saját szemükkel lássák, mit jelent a környezettudatosság.

A világnap alkalmából a gyermekek megismerhetik a víz útját, valamint szakember a kicsiknek a saját nyelvükhöz igazítva magyarázza el, mennyire fontos a víz a világunknak. A Future of Debrecen jóvoltából mindenkinek egy színes ceruza csomagot ajándékoztunk, hogy ezen alkalomhoz kötődően a gyerekek majd megörökítsék a legemlékezetesebb pillanatokat, akár a Debreceni Vízmű Zrt. által kiírt rajzpályázaton is részt tudjanak venni

 – hangsúlyozta Katona Erzsébet. Hozzátette, a program egyik célja, hogy jelen esetben a nagycsoportos óvodások testközelből lássák,  Debrecenben hogyan működnek a vízmű kútjai, milyen mélyről nyerik ki a vizet, továbbá, ha például szörpöt isznak, milyen víz is kerül bele.

A víz útja

Az óvodás csoport fele Olajos István vezetésével egy körbekerített védterületre ment be először, ahol a gyerekek arra a kérdésre keresték a választ, hogyan keletkezik a csapadék, majd ezután benézhettek a kicsik a másfél-két méter mély kútba, ahol 7 ezer éves víz folyik.

 Ezt követően elsétáltak az „óriások” termébe, ott a nagycsoportosok megkóstolhatták, mi a különbség a nyers, vasas, valamint a szűrt víz között. A csemeték csillogó szemekkel válaszoltak: valaki szerint hidegebb volt az egyik a másiknál, egy kislány pedig grimasszal jelezte, hogy finomabb a homokon átszűrt víz. Ezután a szivattyúkhoz mentek szép kettes sorokban, majd a diszpécseri szobában zárult a program, ahol megnézhették, miként zajlik a vízszolgáltatás irányítása.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában