Önkormányzati támogatás

2023.03.31. 13:21

Számíthatnak a civil szervezetek Debrecen önkormányzatára

Idén is meghirdeti a Civil-, az Ifjúsági-, valamint a Kulturális Alapra, illetve a sporttámogatásokra vonatkozó pályázatát Debrecen önkormányzata.

Májer Tamás (balról), Puskás István és Széles Diána a sajtótájékoztatón

Forrás: Kiss Annamarie

A városban már évek óta működik az a pályázati lehetőség, mely a civil szervezetek működését segíti. A Civil-, az Ifjúsági-, valamint a Kulturális Alapra, illetve a sporttámogatásokra az önkormányzat minden évben a lehetőségeihez mérten fordít forrást a város költségvetéséből. 

Arra debreceni székhelyű civil szervezetek pályázati úton nyújthatnak be igényt. Idén 30 millió forint áll a pályázók rendelkezésére a négy alapban.

 A részletekről március 31-én sajtótájékoztatón számoltak be a Debreceni Hajdú Táncegyüttes Hatvan utcai székházában.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere emlékeztetett: a rendszerváltást követően felpezsdült a városban a civil szervezeti működés, a vármegyeszékhely párját ritkító módon mostanra több tízéves egyesületekkel büszkélkedhet. Kiemelte: a költségvetés elfogadásánál külön figyelmet fordítanak arra, hogy a gondoskodáspolitikában részt vevő civil szervezetek, mint például a hajléktalan ellátás vagy családsegítés területén működő egyesületek megkaphassák azt a forrást, melyre szükségük van. Mint mondta, az önkormányzat a civil szervezetek által megfogalmazott célok eléréséhez biztosít megfelelő hátteret. 

Nem csak pályázatok révén segítünk a civil szervezeteknek, többekkel, akár kulturális, akár gondoskodáspolitikában érintetett szervezetekkel ellátási szerződésünk van. Emellett ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy megfelelő háttérrel rendelkezzenek a civil szerveztek, például önkormányzati tulajdonú ingatlanokat biztosítunk számukra, továbbá működési támogatást is nyújtunk, legyen szó rezsitámogatásról vagy kisebb értékű eszközvásárlásról 

– részletezte.

A támogatási alappal kapcsolatban hangsúlyozta: kertségi és lakótelepi közösségi programok finanszírozását is vállalják. – Olyan debreceni civil szervezeteknek a pályázatát várjuk, akik egy-egy városrészben különféle közösségépítő tevékenységet hajtanak végre – emelte ki. Hozzátette, hogy pályázhatnak mindezen túl a társadalmi egyenlőséget, a felelősségvállalást és a fenntartható fejlődést segítő civil szervezetek is.

Az alpolgármester beszélt a sporttámogatások lehetőségéről is, mint mondta, fontosnak tartják a szabadidősportok segítését. Példaként hozta a Mozdulj Debrecen programot, mellyel ingyenes lehetőséget biztosítanak a helyieknek. 

Debrecen egészségtervében azt látjuk, hogy a cívisvárosban élők mozgásszegény életmóddal élnek. Éppen ezért most is szeretnénk támogatni azokat a szervezeteket, melyek szabadidősportokat szerveznek

 – ismertette. Kiemelte, a versenysportot űzők segítése sem marad el, továbbá elmondta, hogy a létesítményhasználat támogatása is szerepel a pályázatban, ami külön jelentőséget kap az elmúlt időszakban tapasztalható rohamos rezsiár-növekedés miatt.

A kulturális élet sem szenved csorbát

A kultúra területén néhány fontos városi szereplőt hagyományosan támogat a debreceni önkormányzat a teherbíróképessége függvényében, így például az Alföld Alapítványt, a Rocksulit vagy a Debreceni Kézműves Céhet – erről Puskás István alpolgármester beszélt. 

Felidézte a március 25-én megrendezett Made in Debrecen fesztivált, melyen több mint 160 debreceni zenekar, több mint 600 zenész léphetett színpadra. – A rendezvény a város kulturális életet támogató politikájának köszönhetően valósulhatott meg – emelte ki. Puskás István hozzátette, hogy ismét meghirdették a könnyűzenei tehetséggondozó programot, mely kétmillió forinttal támogatja a pályakezdő zenekarokat az elindulásban. Az irodalomkedvelő közönséget hasonló mértékű pályázattal segítették, így a városban idén 11 olvasást népszerűsítő program valósulhat meg.

A tájékoztató apropóját adó támogatási alappal kapcsolatban Puskás István elmondta: a városban működő kultúrával foglalkozó civil szervezetek, illetve nonprofit társaságok is pályázhatnak rendezvények megtartására és működési támogatásra, továbbá a városhoz kötődő művészeti kiadványok elkészítésére.

Debrecen Hajdú haon
Az eseményen egy kis ízelítőt is adtak a Hajdú Néptáncegyüttes repertoárjából
Forrás: Kiss Annamarie

A város erejét mutatja

Majer Tamás szólótáncos, az idén hetvenéves Debreceni Hajdú Táncegyüttes tánckarvezetője, önkormányzati képviselő minden civil szervezetet biztatott pályázat benyújtására. Kiemelte, hogy Debrecen önkormányzatának gondoskodására a járványhelyzetben is számíthattak a helyi szervezetek. 

A tánckarvezető megragadva az alkalmat elmondta, hogy a mintegy 400 aktív taggal rendelkező Debreceni Hajdú Táncegyüttes méltó módon ünnepli meg az idei jubileumi évfordulót, és szeretnének találkozni a város minden lakójával.

 – Szeretnénk megmutatni a városnak, hogy mekkora ereje van a Debreceni Hajdú Táncegyüttesnek, és más civil csoportosulásnak.Úgy gondolom, ez az erő a város erejét is mutatja – hangsúlyozta.

A Civil-, az Ifjúsági-, valamint a Kulturális Alapra, illetve a sporttámogatásokra április 3-tól lehet pályázni, egészen május 5-ig. A pályázati űrlap a civilpalyazat.debrecen.hu oldalon érhető el. A pályázni kívánó szervezetek számára az önkormányzat április 18-án, kedden 16 órától a DEMKI-ben tart majd tájékoztató napot, ahol kérdések feltételére is lesz lehetőség.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában