Magyar Honvédség

2023.03.30. 19:38

Szakadó hóban gyakoroltak a katonák Hajdúhadházon

A felderítő szakirányú hallgatók és az önkéntes területvédelmi ezred katonái között az együttműködés kiváló

Forrás: honvedelem.hu

Szakadó hóban gyakorolták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) felderítő szakirányú hallgatói és az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred katonái a felderítést és a lesállást Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázis gyakorló-és lőterén március 28-án – tudatta a honvédelem csütörtöki közlésében.

Az időjárás is nehezítette a tábori kihelyezési héten lévő felderítő szakirányú honvéd tisztjelöltek dolgát, hiszen a váratlanul jött, szakadó hóesésben kellett elsajátítaniuk a felderítés és a lesállás fortélyait. A foglalkozás célja az volt, hogy a leendő tiszteket felkészítsék az ellenséges célok felderítésére, a lesállás és a rajtaütés végrehajtására.

Tóth Péter alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 5. Területvédelmi Zászlóaljának parancsnoka elmondta: a felderítő szakirányú hallgatók és az önkéntes területvédelmi ezred katonái között az együttműködés kiváló.

Az együttműködés során az egyetemi hallgatók gyakorolni tudják a leendő parancsnoki képességüket, míg az ezred tartalékosai elsajátíthatják a felderítő szakirányú szakfelkészítést 

– mondta az alezredes.

Hozzátette, a tábori kihelyezési hét ideje alatt a honvéd tisztjelöltek egy túlélés-elkerülés-ellenállás-kiemelés (SERE) foglalkozáson is részt vettek.

A tavaly nyáron kiadott miniszteri utasítás értelmében a Magyar Honvédség – a biztonsági kihívásokra reagálva – fokozta készenléti szintjét, ami a gyakorlatok és a kiképzések intenzívebbé válásával is együtt járt. Ennek értelmében az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél is folyamatosak a tábori kihelyezési hetek, amelyek segítik, hogy a katonák begyakorolhassák a megtanultakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában