Szendrei Tibor előadása

2023.03.18. 21:59

NFT-kkel is lehet már segíteni Szendrei Bíborkának

Ceruzától a blokkláncig tartott előadást Szendrei Tibor illusztrátor szombaton délután a debreceni Méliusz Központi Könyvtárban. Szendrei Tibor neve ismerősen cseng a hazai fantasy- és sci-fi-rajongók körében. Közel 30 éve alkot szabadúszóként, több mint 500 címlapot festett, valamint számtalan fekete-fehér és színes illusztrációt is készített.

Előadása során szót ejtett pályájának különböző szakaszairól a kezdetektől napjainkig. Megemlítette képregényes időszakait, fantasy-, sci-fi- és egyéb alkotásait, stílusait, technikáit. Ennek ellenére előadásának legfontosabb célja mégis unokája, Szendrei Bíborka, valamint a hozzá hasonló genetikai hiánybetegséggel született gyermekek gyógyulásának segítése. Most készülő NFT-gyűjteménye a modern technológiai lehetőségek felhasználásával segíti a művészet és a jótékonyság kapcsolatát.

Szendrei Tibor blokklánc
Szendrei Tibor a szombati előadáson
Forrás: Czinege Melinda

Értéktartó eszközök

Az előadáson elhangzott, a nem helyettesíthető tokenek, vagy egyszerűen NFT-k olyan digitális eszközök, amelyek lehetővé teszik egy értéktartó eszköz tulajdonjogának bizonyítását. Ez lehet egy nem kézzelfogható tárgy, például egy virtuális rajz, vagy valami fizikai dolog, például ingatlan vagy képzőművészeti alkotás.

Mint megtudtuk, az illusztrátor gyerekkora elég átlagosan telt, a rajzolás úgy 10 éves koráig semmilyen szerepet nem játszott az életében. 1988-ban érezte először, hogy neki ezzel kell foglalkoznia. Évtizedekkel ezelőtt utcai moziplakátokat festett hatalmas méretekben, de volt gyári munkás, újságkihordó, dekoratőr, munkanélküli, és dolgozott állatkertben is.

Szendrei Bíborka, a GM1-gangliozidózisban szenvedő kislány nagyapja, Szendrei Tibor célja egy már folyamatban lévő tudományos kutatás támogatása, amely által a gyógymód megtalálható. 

A közelmúltban kaptam egy megkeresést azzal kapcsolatban, hogy lenne egy lehetőség, ami segíthetne abban, hogy az unokámnak, Bíborkának minél több támogatót szerezzünk. Az NFT-k segítségével szeretnénk, hogy minél több ember csatlakozzon a gyógymódkutatás, illetve a -fejlesztés programjába támogatóként. Ezáltal tudnánk az unokámat is segíteni, és nemcsak neki, hanem a többi hasonló rendellenességgel született gyermeknek a jövőben. Ez egy nagy volumenű kutatás

 – mondta.

Hozzátette, az NFT-k esetében az eredetiség igazolással jár, vagyis ha valaki megvásárol egy ilyet, akkor hivatalosan tulajdonosa lesz annak. Ez nem azt jelenti, hogy senki más nem láthatja, nem olyan, mint egy festmény, amit beteszünk a páncélszekrénybe. Bármi lehet NFT, és bármilyen célból megszülethet, de mindegyik lényege, hogy egy digitális látvány, egy kép, amely rajztól kezdve fotóig bármi lehet.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában