Közlekedés

2023.03.24. 11:31

Válaszolt a MÁV: debreceni vonalon is történt nemrég a hollandiaihoz hasonló borzalom

Itthon még nem kellett leállítani a vonatközlekedést a sínek alá beköltöző emlősök miatt.

Forrás: illusztráció / MW-archív

Többek között a Világgazdaság is foglalkozott azzal a hírrel, hogy a hollandiai vasúti sínek alatt élő borzok nagy fennakadásokat okoztak a napokban a helyi vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek. A Den Bosch és Eindhoven közötti útvonalat külön is kiemelték a problémával összefüggésben, itt óránként 16 személy-, illetve tehervonat halad át.

Mint írták, az emlős hazai állománya körülbelül 37 ezres, így a lap megkereste a MÁV-ot, kell-e aggódniuk a magyarországi utasoknak hasonlótól.

„A hazai vasúthálózaton is okoztak már kárt a vasúti pályában a különféle üreglakó állatok, leggyakrabban borz és róka választja lakóhelyéül a vasúti töltést” – válaszolta a MÁV. Mint kiderült,

a közelmúltban több hazai vonalon, így a Debrecen–Füzesabonyon is túrtak vagy ástak lyukakat a pályatest altalajába, a vasúti rézsűbe.

A MÁV válaszában kifejtette, hogy felkészültek az ilyen és ehhez hasonló esetekre. A vállalat a pályafelügyelet során rendszeresen ellenőrzi a vasúti töltés rézsűjét, ásásra, üregre utaló nyomok esetén pedig a helyszínt tüzetesebb vizsgálatnak vetik alá, ehhez felkérik a helyi vadásztársaságot, akik megfelelően intézkednek az állatok elszállításáról. Ez jóval egyszerűbb, mint Hollandiában, ugyanis itthon az európai borz nem védett faj. A javítás, helyreállítás időtartamára egyébként sebességkorlátozást rendelhetnek el, attól függ, mekkora üregről van szó.

Az eddigi esetek miatt nem kellett leállítani a vonatközlekedést, nagyobb késéseket, forgalmi fennakadásokat sem okozott egy-egy ilyen eset

– írta a MÁV. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában