Állatkerti hír

2023.03.06. 11:39

Linda, a tömör báj már harmincöt éve a debreceni állatkert lakója

Linda gondozója a Haonnal megosztotta, mióta szerelmes a víziló, és milyen személyiséggel áldotta meg a sors.

Linda 35 év lakik a Nagyerdő fái alatt

Forrás: Napló-archív

Idén 35 éve, hogy a fővárosból megérkezett a debreceni állatkertbe Linda, a nílusi víziló, aki a szintén budapesti származású Szigfriddel azonnal egymásra találtak, azóta máig az intézmény egyik legnépszerűbb szerelmespárját alkotják – osztotta meg Instagram-oldalán a Debreceni Állatkert. A bejegyzésből kiderült, frigyükből született többek között Bálint, a pécsi állatkert lakója, valamint az az Edit, aki 1998-ban a tengerentúlon, a floridai Disney’s Animal Kingdomban talált új otthonra. Érdekesség, hogy Edit unokái, így Linda és Szigfrid dédunokái a Cincinnati Állatkert világhírű fiatal vízilovai, Fiona és Fritz.

Linda egy tömör báj, nagy testbe csomagolt kismacska

 – fogalmazott a Haon megkeresésére gondozója, Bajkán-Labovszki Milla, aki kiemelte: a nílusi víziló kedves természetű, gondozóitól kiköveteli a figyelmet és simogatást – ami persze a dolgozóknak nincs ellenükre. Hozzátette, legtöbbször együttműködő, azonban néha neki(k) is vannak rossz napjai(k).

Bajkán-Labovszki Milla a vízilovakkal 
Forrás: Napló-archív

1988 márciusában került Budapestről a Nagyerdei Kultúrparkba, ahol a 2,5 évvel korábban érkező Szigfriddel azonnal egymásba szerettek. Kapcsolatuk olyan, mint egy igazi szerelmes házaspáré, legtöbbször együtt mozognak és fekszenek, ám akadnak kisebb viszályok, ilyenkor látszik, hogy Linda hordja a nadrágot – tette hozzá mosollyal az arcán.

Forrás: Napló-archív

Mint megtudtuk, az új kifutó – ahol most élnek – elkészültekor megnyitották előttük az utat, nem volt szükség szállításra. Linda elindult felfedezni új helyüket, de Szigi nem. A gondozó úgy fogalmazott, azt sejteni lehetett, hogy Szigfrid látásával vannak gondok, azonban ekkor derült ki, hogy egyáltalán nem lát. Amikor Linda észlelte, hogy párja ott maradt, visszament érte és átvezette.

Az állatkert legidősebb párja, Linda február 12-én lett 41 éves, Szigfrid pedig augusztus 31-én lesz 45. Téli időszakban legtöbb idejüket a belső medencében töltik, nyáron szívesen napoznak egymás mellett fekve a külső kifutóban. A látogatók nagy eséllyel láthatják őket minden nap a fél tízkor tartott etetésükkor.

Linda nagyon rám tud hangolódni, azonnal érzi, ha baj van, vagy rossz kedvű vagyok. Ha szomorú vagyok, „vigasztal”, ilyenkor bújik és nem ő kér simogatást, ha feszült vagyok, nyelvnyújtogatással megnevettet, amikor forgatás, fotózás vagy szakvezetés van, rendkívüli módon együttműködő, csinálja, amit kérünk. Afrikában a legveszélyesebb állatok között van, azonban ezt senki se hinné el róluk, amikor látja őket, ahogy a gondozókkal viselkednek 

– emelte ki. 

NE


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában