Retró

2023.03.31. 10:55

Ki emlékszik még a panelbeli nagy szőnyegporolásokra? Mutatjuk a debreceni múltőrzőket! – fotókkal

Köztéri múltdarabkák, amiket mindenki a magáénak érzett, de senkié sem voltak igazán.

Egy „ittfelejtett” emlék a múltból

Forrás: Kiss Annamarie

Ütemes dobbanás visszhangzik a sokemeletes panelek között, a hang egy porfelhő epicentruma. Nem egy természeti katasztrófa kezdete ez, hanem a nagyvárosok hétköznapja (rosszabb esetben hétvégéje) néhány évtizeddel ezelőtt. Ma az ajtónkat kell csupán kinyitni, hisz házhoz jön a szőnyegmosó szolgáltatás, összetekerik mindennapjaink földön lapuló tanúját, elszállítják, majd hatalmas gépek erős sörtéi közé csúsztatják, hogy kimossa belőle a piszkos részleteket. A rapid megoldások jelenében nehezen értelmezhető a panelek között itt-ott még megtalálható rozsdás fémállvány, ami egykor porolásra szánt szőnyegek és akrobatikus mutatványokat gyakorló gyerekkezek támasza volt.

Ahogyan a kék utcai csapok is leginkább nosztalgiára okot adó múltőrökként, mintsem nyári melegben bicikliző gyerekek vagy a kemény munkából hazafelé tartók oázisaként szolgálnak. Fotográfus kolléganőnk, Kiss Annamarie talált Debrecenben és környékén néhány olyan köztéri elemet, amit mintha csak ottfelejtett volna az idő. Szerencsére. Így alkalmunk nyílik arra a jóleső önáltatásra, hogy „régen minden jobb volt”. Nosztalgiázzanak velünk!

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában