Erőnlét

2023.03.30. 15:44

Ki a legerősebb ifjú vidéken? – Debrecenben ez is kiderült – fotókkal

Vármegyei Crossfit versenynek adott otthont a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum csütörtökön.

Próbára teszik a diákok állóképességét az egyre népszerűbb versenyen

Forrás: Kiss Annamarie

Az évtizedes múlttal rendelkező kezdeményezés egyedülállónak számít a régióban. A megmérettetésre olyan középiskolás fiúk jelentkezhetnek, akik szabadidejükben is figyelmet fordítanak a testedzésre, konditeremben edzenek vagy rendszeresen sportolnak. Így talán nem túlzás azt mondani, hogy a verseny elejére a térség legerősebb fiataljai gyűltek össze március 30-án Debrecenben.

De, hogy mi is várt pontosan a fiatalokra?

 Összesen hét feladat, melyek között sok más mellett a súlyemelés, a húzódzkodás és a kötélmászás is szerepelt. A verseny évről évre egyre népszerűbb, csütörtökön összesen 12 iskolából, debreceni, derecskei és tiszaújvárosi intézményekből érkeztek középiskolás diákok, csaknem hatvanan mérhették össze a tudásukat, ügyességüket és állóképességüket.

 A verseny népszerűsége vármegyeszerte elérte már a célközönségét, a csütörtöki alkalomra például Nyírbátorból is érkezett érdeklődő néző.

Különös figyelmet kap a mozgás

Demeterné Orosz Erzsébet, a versenynek otthont adó intézmény igazgatója kérdésünkre elmondta: a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum kiemelt figyelmet fordít a sportra. 

A konditerem állandó kihasználtság mellett működik iskolánkban, a terem mellett ugyanakkor kondiparkunk is van, melyet a jó időben előszeretettel használnak a diákok

 – mondta el az igazgató.

– A crossfit-jellegű verseny célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az erő-állóképességi feladatokra, hiszen a gyerekek sokféle edzést végeznek, de mindenki csak a saját edzési tervét végzi célirányosan – erről már Szabó Gábor, a verseny szervezője, a befogadó intézmény testnevelő tanára beszélt. Elmondta, hogy a verseny feladatsora komoly fittségi teszt, hiszen a fiúknak pihenőidő nélkül, sokszoros ismétléssel kell elvégzeni az állomások feladatait. 

Igazi kihívás erő-állóképesség, gyorserő és erő tekintetében. A feladatok egyszerűek, szerepelnek az iskolai testnevelésben és a sportok kondicionális felkészülési szakaszaiban. Ez a versenyhelyzet attól más, hogy a különböző feladatokat felfűztük egy sorba, mellyel egy rövid- vagy középtávú erő-állóképességi sorrá vált, ez pedig szokatlan lehet a gyerekeknek

 – sorolta a testnevelő tanár, aki úgy fogalmazott: hiánypótló ez a típusú megmérettetés. A pedagógus szerint jó példa lehet a verseny mások számára is, sőt, azt vallja, akár diák-olimpiai versenyszám is lehetne belőle.

A legügyesebb versenyzők kupával térhettek haza, de a szponzorok által felajánlott ajándékokat is kiosztották a nap végén a szervezők.

BBI

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában