Átadó ünnepség

2023.03.10. 17:49

Hivatalosan is átadták a berettyóújfalui inkubátorházat

Az új létesítmény a település mellett voksoló kezdő vállalkozásokat segíti a jövőben.

A beruházást 250 millió forintból valósították meg

Forrás: Kiss Annamarie

Nyíri István nevét viseli az a vállalkozói ház, melyet Berettyóújfaluban, a József Attila utcán építettek meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elnyert pályázati forrás, állami támogatás, valamint önkormányzati önerő biztosítása mellett.

Az újonnan létesült inkubátorházat március 10-én, pénteken adták át hivatalosan.

A vállalkozásokat segítő projekt szükségszerűségét a cégek érdeklődése adta, hiszen Berettyóújfaluban és környékén az elmúlt években pozitív irányt vett az üzleti környezet megítélése, és több vállalkozás voksolt a bihari térség legnagyobb városa mellett. Az inkubátorház a betelepülő vállalkozások részére biztosítja az inkubációs időszakra vonatkozó infrastrukturális hátteret, szolgáltatásokat.

A projekt létrehozásával a helyi önkormányzat főként a maximum három éve működő vállalkozások támogatását szeretné segíteni, de a hosszú távú cél szerint e beruházás hozzájárul a település és a térség gazdasági helyzetének javításához, a versenyképességhez, valamint a foglalkoztatottság növeléséhez.

A projekt részeként egy több mint 490 négyzetméter alapterületű épületet alakítottak ki, továbbá eszközöket vásároltak. A három szintes inkubátorházban a földszinten és két emeleten a betelepülő vállalkozások számára összesen nyolc bútorozott, eszközökkel felszerelt irodát alakítottak ki, emellett közösségi tér, teakonyhák, szociális blokkok kaptak helyet az akadálymentes épületben. Az udvaron nyolc parkolót építettek.

Megfelelő infrastrukturális háttérrel

A hivatalos megnyitón Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: a berettyóújfalui inkubátorház létrehozása időszerű volt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány szándéka támogatni a keleti országrész fejlesztését, az előrelépés pedig jó hatással lehet az induló vállalkozások betelepülésére. 

Bízom benne, hogy minél többen fogják igénybe venni az inkubátorház szolgáltatásait, és minél több vállalkozás települ majd a környékünkre 

– mondta, hozzátéve, hogy mindehhez az infrastrukturális feltételeket megteremtették. Példaként említette az autópálya közelségét, és elmondta, hogy a remények szerint a vasúthálózatot is fejlesztik majd.

Az eseményen részt vett Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke is, aki hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb tevékenységük a gazdaságfejlesztés. Emlékeztetett, hogy hazánkban a következő tíz évben 500 ezer új munkaerő bevonására van szükség, mely cél elérését a vármegyei önkormányzat és a kormányhivatal konzorciuma a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében segíti. 

Elmondta, hogy a vállalkozások erősödését a GINOP pályázatok is segítik. Arra is kitért, hogy TOP pályázatból inkubátorház építése egyedül Berettyóújfaluban valósult meg.

Milliárdok hoztak változást a városba

A beruházást 250 millió forintból valósították meg, mely összegből 190 millió forint európai uniós támogatás volt. Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a hivatalos átadón elmondta, hogy a fejlesztéshez 30 millió forint állami támogatást is felhasználtak, továbbá még mintegy 20 millió forint önerőt a város biztosított a Széchenyi 2020 programban megvalósult projekthez. A polgármester emlékeztetett arra, hogy az inkubátorház létrehozása volt az utolsó TOP projekt a városban a 2014/20-as pályázatokat illetően. 

Tizenöt pályázatot valósítottunk meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsán, melynek össztámogatási összege 3,1 milliárd forint volt.

Ehhez két pályázat esetében 30-30, tehát 60 millió forint többlettámogatást kaptunk. Ha a zsinagóga fejlesztéshez biztosított 170 millió forintos plusztámogatást is hozzávesszük, akkor az azt jelenti, hogy a 230 millió forint állami támogatással, továbbá a 200 millió forintos önkormányzati önerő kiegészítéssel összességében elmondható, hogy 3,5 milliárd forintnyi támogatás valósult meg Berettyóújfaluban a TOP keretében – részletezte. 

A polgármester elmondta, hogy Berettyóújfalu előrelépését emellett több egyéb pályázati forrás segítette.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában